torsdag 24 mars 2016

Homosexuellt par gifte sig på Island - vägras skilsmässa

Ett homosexuellt par från Ryssland och Lettland tvingas att vara gifta. Det fastslår Hæstiréttur Íslands. Isländsk lag tillåter bara skilsmässa mellan personer som bor i landet. Eftersom de gifte sig under en semesterresa till Reykjavík får de inte skilja sig. De kan heller inte ta ut skilsmässa i hemländerna eftersom äktenskapet inte är giltigt där.

Efter att alltinget sommaren 2010 klubbat en könsneutral äktenskapsbalk dröjde det inte länge förrän många utländska par reste till Island för att gifta sig. Islands rykte som ett hbtq-vänligt land gjorde att det ofta var homosexuella par som hade ett symboliskt bröllop i landet.

Ett sådant bröllop orsakar nu stora problem för ett par bestående av en lettisk och en rysk man. I december 2011 gifte de sig vid en borgerlig vigsel i Reykjavík. Ceremonin var främst symbolisk eftersom äktenskapet inte erkänns i varken Ryssland eller Lettland.

Ett år senare tog förhållandet slut. Men någon skilsmässa blir det inte. Det fastslår nu Hæstiréttur Íslands.

Paret reste till Island som turister enbart för att gifta sig. Men för att utländska medborgare ska få skilja sig på Island krävs att en av dem varit bosatt i landet i minst två år. Om ingen av dem bor i landet - eller kan tänka sig att göra det i de nödvändiga två åren - finns enligt lagen ingen möjlighet att skilja sig.

Eftersom äktenskap mellan två män inte är tillåtna i Ryssland eller Lettland är de i hemländerna registrerade som ogifta. Därför finns det heller ingen möjlighet att skilja sig där.

När den nya äktenskapsbalken formulerades var det ingen som tänkte på att utlänningar skulle resa till Island enbart för att gifta sig. Det rysk-lettiska parets öde har dock gjort så att alltingspolitiker fått upp ögonen för problemet. En översyn av lagen är på gång, men det kan dröja länge innan en ny lag är på plats.

Till dess kan paret alltså inte häva det symboliska äktenskapet. En tröst är möjligen att de slipper betala några kostnader för den juridiska prövningen.

Här kan du läsa mer om paret som nekas skilsmässa och här kan du läsa domen i sin helhet.