onsdag 23 mars 2016

Hótel Adam förvarade kapsyler till flaskvatten på toalett

Tomma flaskor förvarades helt öppet och korkarna förvarades helt öppet på en toalett. Så när ägaren av Hótel Adam i Reykjavík på egen hand buteljerade kranvatten och sålde till gästerna - samtidigt som de uppmanades att inte dricka just kranvatten - var det knappast deras hälsa som var skälet. Ägaren har hittills struntat i myndigheternas anmärkningar. Det rapporterar Vísir.

Nyligen avslöjades det att Hótel Adam på Skólavörðustígur i Reykjavík uppmanade gästerna att inte dricka kranvattnet. I stället erbjöds de att köpa hotellets egna flaskvatten till priset av 400 isländska kronor för två liter.

Men när Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur kontrollerade kranvattnet var det av god kvalitet och helt ofarligt att dricka. Analyser visade dessutom att hotellets flaskvatten inte hade buteljerats av någon producent med tillstånd. Det var ägaren själv som fyllde flaskor med samma kranvatten som han varnade gästerna för. Dessa såldes sedan till turister.

Nu rapporterar Vísir ytterligare detaljer från Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkurs inspektioner av Hótel Adam. Det tycks inte ha varit oro över gästernas hälsa som fick ägaren att sälja kranvatten. Tomma flaskor förvarades i en öppen påse i hotellets källare. Och kapsylerna förvarades i en öppen påse på personaltoaletten.

Enligt Vísir ska ägaren inte ha lämnat någon förklaring till varför han varnade för kranvattnet eller varför han dyrt sålde samma vatten till turister samtidigt som han gav sken av att det handlade om annat vatten.

Myndigheten förbjöd omedelbart ägaren att buteljera vatten på egen hand. Han fick också beskedet att han måste förstöra alla flaskor som fanns till försäljning och alla tomflaskor.

Försäljningen av kranvatten var inte den enda skandalen som uppdagades vid inspektionerna av Hótel Adam. Nu står det klart att det i kafeterian Coffee 4 You såldes tjeckisk öl som ägaren inte hade tillstånd för att importera.

Fortfarande är elva av hotellets tjugo rum förseglade eftersom det inte fanns tillstånd för uthyrningen. Men det visade sig inte vara enda gången som Hótel Adam inte följt reglerna för tillståndet. I ritningarna fanns ett personalutrymme som inte fanns i verkligheten. Vidare fick personal ofta använda gästtoaletten. Enligt Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur är detta något som ägaren måste rätta till.

Dessutom framkom det vid inspektioner stora brister när det gällde bland annat städning och egenkontroll. Ägaren hade till och med den 11 mars på sig att åtgärda bristerna. För att visa att de åtgärdats skulle han skicka in foton till Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur. Det har han inte gjort. Därför får Hótel Adam sannolikt snart ett nytt besök av myndigheten.

Här kan du läsa mer om skandalerna på Hótel Adam.