fredag 11 mars 2016

Hótel Adam varnar för kranvatten - som säljs till gäster

Hótel Adam i Reykjavík varnar gäster för kranvattnet. I stället uppmanas de att köpa hotellets egna flaskvatten. Men flaskvattnet består av det kranvatten som hotellet har varnat för. Hotellet har alltså bluffat gästerna för att kunna tjäna pengar på deras okunskap. Det visar enligt RÚV tester som utförts av Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur.

För en månad sedan hamnade Hótel Adam på Skólavörðustígur i Reykjavík i centrum för mediernas uppmärksamhet. Skandalen började med att isländska gäster reagerade på att det på rummet fanns information där de uppmanades att inte dricka kranvattnet. I stället kunde de köpa hotellets egna flaskvatten till priset av 400 isländska kronor för två liter.

Den regionala tillsynsmyndigheten Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur tog prover på vattnet från Hótel Adam. Vattnet hade inga brister utan gick utmärkt att dricka.

Myndigheten reagerade dessutom på att Hótel Adams egna flaskvatten inte tycktes vara buteljerat av någon producent med tillstånd. Det är nämligen inte tillåtet att på egen hand fylla kranvatten i flaskor och sälja.

Nu står det klart att det är exakt vad Hótel Adam har gjort. Hotellets egna flaskvatten är helt enkelt samma kranvatten som gästerna uppmanades att inte dricka. Det rapporterar RÚV.

Därmed står det klart att Hótel Adam medvetet har vilselett gäster med syftet att tjäna pengar på deras okunskap om vattenkvaliteten på Island. Nu kan det bli aktuellt med böter eller åtal mot ägaren. Hittills har ägaren vägrat att svara på mediernas frågor om alla missförhållanden på hotellet.

Samtidigt är det alltjämt bara nio av hotellets totalt tjugo rum som får hyras ut. Resten är fortfarande förseglade av polis eftersom Hótel Adam saknat tillstånd för uthyrningen. Det betyder att en hel våning och två tillbyggnader i nuläget inte får användas.

Flera andra frågetecken utreds av myndigheter. Det har visat sig att Hótel Adam säljer flera tjeckiska ölsorter som inte förs in i landet av någon importör med tillstånd. Det skulle alltså kunna handla om öl som smugglats in och som det inte skattats för.

Ägaren har i sociala medier annonserat efter personal från just Tjeckien. Där har de erbjudits löner som ligger under kollektivavtalets miniminivå samtidigt som de har haft betydligt längre arbetsveckor. Minst en av de anställda saknade arbetstillstånd.

Här kan du läsa mer om skandalerna på Hótel Adam.