lördag 5 mars 2016

Isbjörn åt islandshäst på Grönland

Den grönländske fårbonden Malik Frederiksen lyckades skrämma i väg isbjörnen från fåren och förråden. Men i stället attackerade isbjörnen en av hans nio islandshästar. Efter angreppet sköt Malik Frederiksen isbjörnen. Myndigheterna gav i efterhand klartecken till beslutet eftersom det ansågs handla om nödvärn, rapporterar KNR.

På Grönland finns bara omkring 200 hästar. Samtliga är islandshästar som har förts in från Island. Det är inte tillåtet att importera någon annan typ av hästar.

Antalet får på Grönland är betydligt högre. Under vintern finns omkring 20 000 djur på ön. Det grönländska fåret är en blandning av raser från Island, Färöarna, Skottland och Norge.

På ön finns också omkring 4 000 isbjörnar. Under sökandet efter föda är det inte ovanligt att de hamnar i befolkade områden. Tidigare tog sig en isbjörn in i Malik Frederiksens vinterförråd. Den lät sig inte skrämmas av ljudet från snöskotrar utan försökte senare även ta ett av gårdens får. Malik Frederiksen lyckades jaga bort den - men isbjörnen återvände och tog i stället en av hästarna.

Gården Saputit ligger vid Tasiusaq nära Nanortalik inte långt från Grönlands sydspets. I regionen finns såväl flera fårbönder som gott om isbjörnar. Malik Frederiksen säger till KNR att han såg sig tvingad att skjuta isbjörnen. Han sköt den en halv kilometer från gården:
"Vi synes ikke, det er trygt, hvis vi bare jagede isbjørnen væk. Hvis den kommer tilbage senere er det farligt for børn, mennesker og andre dyr. Min nabo og jeg bestemte os så for, at vi var nødt til at dræbe isbjørnen."
I efterhand fick Malik Frederiksen klartecken från myndigheterna för skjutningen. Han ansågs ha handlat i nödvärn, berättar KNR.