torsdag 31 mars 2016

Isländsk opposition kräver nyval och regeringens avgång

En samlad opposition kommer i nästa vecka att kräva att regeringen avgår och att det utlyses nyval. De fyra oppositionspartierna vill samtidigt ha en parlamentarisk granskning av tre statsråds kopplingar till bolag i skatteparadis. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger sig välkomna en eventuell misstroendeförklaring.

Inte mindre än tre ministrar i den sittande regeringen har kopplingar till bolag i skatteparadis. Hittills har det stormat mest om statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir har bolaget Wintris Inc. på Brittiska Jungfruöarna. Bolaget bildades med syftet att förvalta 1,2 miljarder isländska kronor som hon fått efter att ha stämt sin far.

Wintris Inc. hade fordringar på 523 miljoner isländska kronor på de kraschade storbankerna. Samtidigt har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förhandlat med fordringsägarna för att nå en uppgörelse om bankernas konkursbon. Han har aldrig redovisat sina kopplingar till Wintris Inc - ett bolag som bägge länge stod registrerade på.

Oppositionen hävdar att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan ha varit jävig. Själv hävdar statsministern att han enbart förhandlat för Islands bästa och att Anna Sigurlaug Pálsdóttir inte ska ha varit någon vinnare på den överenskommelse som gjordes.

Även inrikesminister Ólöf Nordal och finansminister Bjarni Benediktsson har kopplats till bolag i skatteparadis. Bägge bolagen ska dock ha avvecklats för flera år sedan. I februari förra året fick Bjarni Benediktsson i en intervju i RÚV frågan om han någon gång haft ett bolag i ett skatteparadis. Han svarade då nej på frågan - något som bland annat Nútíminn nu skämtat om.

I veckan framkom det att han tidigare ägde en tredjedel av holdingbolaget Falson & Co med juridisk hemvist på Seychellerna. Bjarni Benediktsson hävdade då att han hela tiden trott att bolaget - som bildades på grund av fastighetsaffärer i Dubai - var registrerat i Luxemburg. Han sade till RÚV i går att han kanske borde ha satt sig in mer i frågan:
"Mina ögon var först och främst på projektet som sådant och inte detta omkring, denna överenskommelse med bolaget. Jag såg inte heller att det hade någon särskild betydelse. Jag borde kanske ha undersökt det bättre, men det hade som jag har sagt i sig ingen betydelse i något skattemässigt sammanhang på något sätt."
I går samlades företrädare för de fyra oppositionspartierna: Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Ljus framtid och Piratpartiet. De enades om att när alltinget återsamlas i nästa vecka lägga fram ett förslag med krav på regeringens avgång och nyval. Om det även blir en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar är ännu inte bestämt.

Árni Páll Árnason, ordförande för Socialdemokraterna, säger i Morgunblaðið att skälet till att oppositionen vill upplösa parlamentet är att regeringen har fört väljarna bakom ljuset. Han hävdar att regeringspartierna har undanhållit avgörande information. Därför vill han också se en parlamentarisk granskning av frågan:
"Vi anser att det är mycket viktigt att regeringen möter väljarna med allt uppe på bordet. Detta är upplysningar som undanhölls väljarna inför det senaste valet och det har betydelse att människor har dem framför sig."
Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet, anser att ett förslag om att upplösa parlamentet och utlysa nyval är mer långtgående än en misstroendeförklaring. Hon säger till RÚV att det är uppenbart att många väljare inte längre har förtroende för regeringen:
"En upplösning av parlamentet går ut på att folket får något att säga om det har förtroende för denna regering eller inte, och därför kan man faktiskt säga att en upplösning går längre än misstroende eftersom i upplösningen ingår även misstroendet."
Inför gårdagens regeringssammanträde var det få ministrar som för RÚV ville uttala sig om kollegornas kopplingar till skatteparadis. Självständighetspartiets gruppledare Ragnheiður Ríkharðsdóttir sade dock till RÚV att hon ansåg att det var skillnad på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons affärer och Ólöf Nordals och Bjarni Benediktssons affärer:
"Ja, jag anser att det är så, att det är en avsevärd skillnad där, men jag tänker inte uttala mig mer om det just nu."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tillhör Framstegspartiet medan Bjarni Benediktsson och Ólöf Nordal tillhör Självständighetspartiet. I synnerhet från Självständighetspartiets sida finns det ett ganska starkt missnöje med regeringssamarbetet. Men att egna ministrar nu dragits in i härvan gör att sannolikheten för att partiet vid en misstroendeförklaring inte skulle rädda Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blivit obefintlig.

Statsministern själv säger i Morgunblaðið att han välkomnar oppositionens agerande. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdar att det blir ett tillfälle att diskutera regeringens framgångar:
"Jag är glad att se att de verkar försöka samla mod för att lägga fram en misstroendeförklaring. Även om de nu väljer att ge den ett annat namn så ser jag snabbt att detta är av samma natur. ... Om de vill lägga tid på att diskutera regeringens resultat och kanske jämföra dem med den senaste så tycker jag att det är alldeles utmärkt. Jag anser att det är en god tidpunkt för detta. Förhoppningsvis lägger de fram ett sådant förslag och då får vi en sådan debatt."
Här kan du läsa mer om regeringens kopplingar till skatteparadis.