onsdag 9 mars 2016

Isländska landslaget nobbar förnamn på EM-tröjorna

I sommarens EM i fotboll kommer de isländska herrarna att ha efternamnen på ryggen. Det är spelarna själva som står bakom valet. Därmed nobbar de önskemål som framförts både genom en insamling och från Íslensk málnefnd. Där uppmanades landslaget att följa inhemska namntraditioner och använda förnamnen.

Nyligen fick Geir Þorsteinsson, ordförande för det isländska fotbollsförbundet KSÍ, ta emot en namninsamling från 995 undertecknare. Där uppmanades förbundet att i sommarens EM-turnering använda spelarnas förnamn på tröjorna. På så sätt skulle spelarna hedra en språklig sedvänja som kännetecknar isländskan.

Uppropet fick stöd från Íslensk málnefnd, den isländska språknämnden. I ett utlåtande skrev ordföranden Guðrún Kvaran att förbundet borde respektera språklagens andemening om att isländska ska vara det språk som islänningar använder i utlandet vid officiella sammanhang:
"Sedan landet befolkades har den sedvänjan varit rådande att uppkalla islänningar efter sin far eller mor med tillägg av -son eller -dóttir och att en individs namn är dess förnamn. Efternamn kan därför inte ha förnamnets roll. Sedan juni 2011 gäller lagen om det isländska språket och isländskt teckenspråk där det står i första paragrafen: 'Isländska är islänningarnas nationalspråk och offentligt språk på Island.' I det aktuella tillfället är den tolfte paragrafen av nämnda lag viktig: 'Isländska är Islands officiella språk internationellt.' Íslensk málnefnd anser att texter på dräkter, som ska användas i hemlandet eller utomlands, ska följa isländsk lag och isländsk språktradition och visa spelarens förnamn."
Men förbundet kommer sannolikt inte att följa rekommendationen från Íslensk málnefnd. Geir Þorsteinsson kommer att argumentera för att spelarna ska ha sina efternamn på tröjorna. Han säger till Morgunblaðið att spelarna själva föredrar efternamnen. Alla som spelar i utländska ligor är också vana vid att inte ha förnamnet på ryggen:
"Detta är en uppmaning till styrelsen och jag kommer naturligtvis att presentera detta [namninsamlingen] för den vid första tillfälle. ... Men när vi under kvalet för inte så många år sedan tog upp detta med att märka spelarnas tröjor så rådfrågade vi spelarna, och det var deras bestämda önskemål att fadersnamnen skulle användas."
Vanligast är just att det är fadersnamnen som används. Det blir dock allt vanligare att i stället använda modersnamnet eller bägge.

I den trupp som förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson väntas ta ut till EM i Frankrike finns bara spelare som använder fadersnamnet till efternamnet. Anfallaren Heiðar Helguson, som gjorde sin sista landskamp 2011, använde dock modersnamnet Helga i sitt efternamn.

Här kan du läsa mer om namninsamlingen.