fredag 4 mars 2016

Katrín Jakobsdóttir favorit som ny president

Katrín Jakobsdóttir är islänningarnas stora favorit som ny president. Dubbelt så många kan tänka sig henne som nästa president jämfört med tvåan Stefán Jón Hafstein. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Stundin. Det starka stödet har nu fått Katrín Jakobsdóttir att på allvar överväga att ställa upp i sommarens presidentval.

Med knappt fyra månader kvar till sommarens presidentval finns det ännu ingen given efterträdare till Ólafur Ragnar Grímsson. Det råder ingen brist på kandidater, men hittills har inga på förhand starka namn anmält sig. De personer som i dag meddelat att de ställer upp kommer inte ha någon chans att vinna valet.

Två personer som det spekuleras kring är Össur Skarphéðinsson och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Bägge har lång erfarenhet från såväl alltinget som ministeruppdrag. Han representerar Socialdemokraterna medan hon var folkvald för Självständighetspartiet. Trots att det handlar om en vänster- och en högerpolitiker har de mycket gemensamt.

Össur Skarphéðinsson har alltid stått ganska långt till höger inom Socialdemokraterna. I alltinget har han den senaste tiden undvikit konflikter och han har inte kopplats till några skandaler. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir var en av få EU-vänner inom Självständighetspartiets ledning och tillhörde inte den nyliberala falangen. En belastning kommer att bli de lån som hennes make fick av Kaupþing före kraschen. De var visserligen inte olagliga, men så fort hennes namn dök upp som en tänkbar presidentkandidat fick artiklarna om lånen ny spridning på nätet.

Både Össur Skarphéðinsson och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir kan beskrivas som politiker nära mittfåran, den ena något till vänster om den och den andra något till höger. Bägge är tillräckligt respekterade för att både kunna locka väljare från vänster och höger.

Kanske kommer Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir att vända upp och ned på förutsättningarna inför valet. Tidigare har hon sagt nej till en kandidatur, men efter den senaste opinionsmätningen säger hon till Stundin att hon på allvar tänker överväga att ställa upp. Hon efterlyser en president som har fokus på miljöfrågor, demokrati och mänskliga rättigheter:
"Jag har inte bestämt mig. Jag uppskattar mycket att människor vill ha mig som Islands president. Men det är därmed inte nödvändigtvis sagt att jag anser att det nödvändigtvis vore rätt för mig att ta detta ämbete. Där behöver jag tänka på min familj och fler saker. Men det är en glad överraskning att få så höga siffror. Jag är politiker och jag hade inte trott att människor ville ha en sådan till presidentämbetet."
Hela 37,5 procent uppger att de kan tänka sig Katrín Jakobsdóttir som nästa president. Och 22,8 procent svarar att de sannolikt skulle rösta på henne.

Försprånget är stort. Tvåan, biståndschefen Stefán Jón Hafstein, är en person som 18,5 procent kan tänka sig som president. Därefter följer etikern Salvör Nordal med 17,8 procent, författaren Andri Snær Magnason med 17,6 procent, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir med 15,9 procent, författaren och Time Warner-chefen Ólafur Jóhann Ólafsson med 14,7 procent och Össur Skarphéðinsson med 13,7 procent.

Katrín Jakobsdóttir är vänsterväljarnas stora favorit till ämbetet. Hela 69,5 procent av Gröna vänsterns sympatisörer kan tänka sig henne som president. Samma åsikt har 60,4 procent av Socialdemokraternas väljare, 48,3 procent av Piratpartiets och 45,8 procent av Ljus framtids. Andrahandsfavorit inom Gröna vänstern, Ljus framtid och Piratpartiet är Andri Snær Magnason följd av Stefán Jón Hafstein. Inom Socialdemokraterna är i stället Stefán Jón Hafstein tvåa och Andri Snær Magnason trea.

Framstegspartiets anhängare föredrar Ólafur Jóhann Ólafsson följd av Salvör Nordal och Katrín Jakobsdóttir. Bland Självständighetspartiets sympatisörer kan 31,8 procent tänka sig tidigare statsministern Davíð Oddsson som president - en kandidat som har närmast obefintligt stöd i andra väljargrupper. Nästan lika många, 28 procent, kan tänka sig Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Trea är Salvör Nordal - vilket hon även är inom Gröna vänstern och Ljus framtid.

Först på elfte plats återfinns en person som har gett klartecken för att ställa upp - författaren Þorgrímur Þráinsson som 11,1 procent av islänningarna skulle kunna tänka sig som nästa president. Bara 4,4 procent säger dock att de sannolikt skulle rösta på honom.

Om Katrín Jakobsdóttir skulle ställa upp är det svårt att se att någon motståndare skulle kunna hota henne. Hon är landets i särklass populäraste och mest betrodda politiker. Hon har ett förflutet utan skandaler. Och dessutom är det många som gärna skulle vilja se en kvinna och en barnfamilj i residenset på Bessastaðir.

Samtidigt finns det många vänsterväljare som inte vill att hon ska överge politiken. Inom de fyra oppositionspartierna är hon den enda starka ledaren. Många hoppas att Katrín Jakobsdóttir genom en valallians eller ett nytt parti ska kunna ena vänstern och leda oppositionen till seger i alltingsvalet våren 2017. Det kommer inte att hända om hon blir president.

Samma typ av farhågor finns inom Gröna vänstern. Om hon skulle lämna partiet finns ingen given efterträdare. Samtidigt har hon lyckats tygla alla de personkonflikter som ständigt hotade att slita isär Gröna vänstern under Steingrímur J. Sigfússons ledarskap. Utan Katrín Jakobsdóttir vid rodret befarar många sympatisörer nya personstrider och svagare opinionssiffror.

Vad som talar emot en kandidatur för Katrín Jakobsdóttir är att hennes politiska karriär inte på något sätt är slut. Hon skulle kunna bli statsminister om bara fjorton månader. I regeringsställning skulle hon på allvar kunna bidra till att forma Islands framtid. Presidenten saknar visserligen inte inflytande, men möjligheterna att påverka i dagsaktuella frågor är mindre.

Här kan du läsa mer om stödet för Katrín Jakobsdóttir.