torsdag 10 mars 2016

Katrín Jakobsdóttir ställer inte upp i presidentvalet

Katrín Jakobsdóttir tänker inte ställa upp i sommarens presidentval. Det beskedet lämnade Gröna vänsterns ledare i går på Facebook. Därmed är det alltjämt en öppen fråga om vem som blir Ólafur Ragnar Grímssons efterträdare. Flera tänkbara kandidater andades säkert ut efter Katrín Jakobsdóttirs beslut. Hade hon ställt upp hade hon blivit mycket svårslagen.

Med tre och en halv månad kvar till valdagen är det fortfarande en öppen fråga om vem som ska bli Islands nästa president. I går meddelade Katrín Jakobsdóttir, ordförande för Gröna vänstern, att hon inte tänker kandidera. På Facebook tackade hon för stödet, men uteslöt att hon skulle ställa upp redan i sommar:
"Jag kommer inte att kandidera till Islands president denna gång. Jag hoppas att valkampen mellan de individer som kandiderar till detta ämbete blir saklig och innehållsrik, och att det till detta ämbete väljs en god tjänare åt folket som engagerar sig för mänskliga rättigheter och demokratiska reformer, skydd av natur och miljö och det isländska språkets ställning."
I de senaste opinionsmätningarna har Katrín Jakobsdóttir varit den överlägsna favoriten. I en undersökning publicerad i Fréttablaðið uppger 25 procent att de vill se henne som president.

Katrín Jakobsdóttir är i dagsläget landets populäraste politiker. Även om en eventuell kandidatur hade fått en tydlig vänsterprofil är det svårt att föreställa sig att någon skulle kunna besegra henne om hon hade tagit beslutet att ställa upp.

Därför var det sannolikt många aspiranter som i går drog en lättnadens suck. Hade Katrín Jakobsdóttir ställt upp hade övriga kandidater bara blivit statister i valrörelsen. Nu är det alltjämt helt öppet vem som ska efterträda den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímsson.

De djupaste suckarna drog kanske socialdemokraten Össur Skarphéðinsson. Ryktena om att han tänker lämna alltinget för att försöka avsluta sin karriär som president blir allt mer intensiva. Eftersom han till stor del hade kämpat om samma väljare är han förmodligen lättad över Katrín Jakobsdóttirs beslut.

När Ólafur Ragnar Grímsson omvaldes 2012 var framstegspartisten Guðni Ágústsson en nyckelspelare i kampanjen. Den här gången har han inte lyckats övertala den sittande presidenten att stanna kvar i ytterligare en mandatperiod.

Kanske tänker han i stället backa upp Össur Skarphéðinsson. Så spekulerade åtminstone vissa efter att den senare publicerat en bild på de två på Facebook, där han påminde om att de två var de enda alltingsledamöterna som stödde Ólafur Ragnar Grímsson när han valdes 1996. I Fréttablaðiðs mätning får han dock bara 2 procent.

Mars brukar traditionellt vara den månad då tungviktare tillkännager sina kandidaturer. En ny kandidat, sjukhusprästen Vigfús Bjarni Albertsson, anmälde sig i helgen. I Fréttablaðiðs mätning är han tvåa med 12 procent. Trea är den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson med 11 procent.

Ett namn med tydlig vänsterprofil är biståndschefen Stefán Jón Hafstein. Han har tidigare sagt sig överväga en kandidatur. Han säger i Morgunblaðið att han ännu inte tagit något definitivt beslut i frågan.

Författaren Andri Snær Magnason har hittills hållit dörren öppen för en kandidatur. Med Katrín Jakobsdóttirs nej står det klart att hans chanser ökat om han skulle ställa upp. Han har ett tydligt fokus på miljö och naturskydd - frågor som även Katrín Jakobsdóttir förknippas med. I opinionsundersökningen får han 5 procent.

Från höger är hittills Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir det tyngsta namnet som förekommit i spekulationerna. Den tidigare kultur- och utbildningsministern, som också varit vice ordförande för Självständighetspartiet, har sagt att hon överväger att kandidera. I Fréttablaðiðs mätning får hon 3 procent.

Sannolikt skulle även Halla Tómasdóttir, grundare av Auður Capital, kriga om samma väljare. Även hon överväger att kandidera. Hon är dock bara favorit hos 1 procent av väljarna.

Precis som när det gäller övriga tunga namn lär besked vara att vänta inom kort. Med Katrín Jakobsdóttir ute ur leken är det sannolikt flera som upplever att vägen till residenset på Bessastaðir ligger öppen. Traditionellt gäller dessutom att inte visa sig för angelägen om uppdraget. Hittills har många framgångsrika kandidater dragit slutsatsen att det därför är gynnsamt att meddela en kandidatur under mars.

Här kan du läsa mer om stödet för Katrín Jakobsdóttir.