måndag 14 mars 2016

Magnús Orri Schram vill leda Socialdemokraterna

Magnús Orri Schram vill bli Socialdemokraternas nya partiledare. I lördags meddelade Magnús Orri Schram att han ställer upp i ordförandevalet i juni och lanserade samtidigt en ny hemsida. Beskedet välkomnades inte av tidigare partiledaren Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Hon ifrågasatte att en politiker som backade upp en rättsprocess mot den regering hon själv satt i skulle väljas till ordförande.

I juni väljer Socialdemokraterna en ny ledning. Beslutet att utlysa en extrainsatt partistämma är en konsekvens av partiets usla opinionssiffror. De senaste månaderna har Socialdemokraterna sällan nått upp till tvåsiffrigt stöd i väljarbarometrarna.

Den sittande ordföranden Árni Páll Árnason är ifrågasatt. Han har ännu inte meddelat om han tänker ställa upp för omval. Klart är sedan tidigare att alltingsledamoten Helgi Hjörvar kandiderar till posten som ordförande.

I lördags meddelade Magnús Orri Schram att även han vill leda partiet. Han är 43 år och bosatt i Kópavogur. Mellan 2009 och 2013 representerade han Socialdemokraterna i alltinget. De senaste åren har han jobbat hos Capacent. Hösten 2012 presenterade han sina politiska visioner i boken Við stöndum á tímamótum.

Det var inte frivilligt som Magnús Orri Schram lämnade politiken. I Socialdemokraternas provval inför alltingsvalet våren 2013 hamnade han på tredje plats i den sydvästra valkretsen efter bland annat Árni Páll Árnason. Eftersom partiet i valet bara fick två mandat i distriktet tvingades Magnús Orri Schram att lämna parlamentet.

På hemsidan får han stöd av tidigare alltingsledamöterna Jónína Rós Guðmundsdóttir och Lúðvík Geirsson samt Gunnar Axel Axelsson, kommunpolitiker i Hafnarfjörður. I Morgunblaðið hävdar Magnús Orri Schram att hans kandidatur är resultatet av en gräsrotsrörelse:
"Min kandidatur bildas av gräsrötter, av de unga människorna, av den vanliga partimedlemmen. Det är den som har sökt sig till mig. Där känner jag stödet. Jag tror att det finns en jordmån för det som vi kämpar för. Vi ser det till exempel i människors attityder till sjukvårdssystemet, i de problem som drabbar unga människor som försöker att skaffa sig tak över huvudet och i mitt fokus på att de rikaste människorna ska betala högre skatter och att vi behöver sänka skatterna för vanliga löntagare."
Magnús Orri Schram anser att opinionsläget visar att islänningarna är missnöjda med det politiska systemet. Att välja representanter till alltinget var fjärde år kallar han "ett föråldrat fenomen". I stället vill han att medborgarna regelbundet ska få ta ställning till aktuella politiska frågor. Dessutom förespråkar han att 15 procent av medlemmarna ska kunna kalla till en omröstning inom partiet för att ge sin syn på en fråga som behandlas i parlamentet.

Men alla välkomnar inte Magnús Orri Schrams kandidatur. En av dem är tidigare partiledaren och utrikesministern Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Hon var en av fyra ministrar som riskerade att ställas inför landsdomstol efter finanskraschen. I slutändan blev det bara dåvarande statsministern Geir H. Haarde som åtalades.

Ingibjörg Sólrún Gísladóttir undkom åtal med 34 röster mot 29. Magnús Orri Schram var den som ledde Socialdemokraternas arbete i den nämnd som rekommendera åtal mot bland annat Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

Processen var oerhört plågsam för Socialdemokraterna, som satt i regeringen såväl före som efter krisen. Ingibjörg Sólrún Gísladóttir ifrågasätter på Facebook att Magnús Orri Schram nu kandiderar till ordförande:
"Socialdemokraternas ledare i landsdomstolsmålet har klivit fram och anser sig väl lämpad till partiledningen."
Magnús Orri Schram säger i Bylgjan att arbetet var svårt och att han vill avskaffa landsdomstolen och den befintliga lagen om ministeransvar, men att den gällde då beslutet fattades. Men han hävdar också att Ingibjörg Sólrún Gísladóttir har andra syften med att påminna om det kontroversiella beslutet:
"Jag är på väg in på denna scen och jag längtar efter att förändra detta parti. Jag vill skaka om detta lite. Vissa vill inte att saker ska skakas om."
Ett annat namn det pratas om är alltingsledamoten Oddný G. Harðardóttir. Hon har dock ännu inte meddelat om hon tänker kandidera till posten som ordförande för Socialdemokraterna.

Ett beslut som klubbades vid helgens partistyrelsemöte var att de som kandiderar till ordförande bara ska få lägga 1 miljon isländska kronor på kampanjen. Tidigare var den övre gränsen 4 miljoner. Förslaget kom från Helgi Hjörvar.

Helgi Hjörvar tog under helgen ställning för valsamverkan mellan oppositionspartierna. Det gjorde inte Magnús Orri Schram. Han ansåg att Socialdemokraterna först borde formulera en politik för framtiden och därefter ta beslut om alltingsvalet våren 2017.

Socialdemokraterna bestämde dessutom under helgen för att inte ställa sig bakom regeringens förslag till ny grundlag. Förslaget förverkligar bara några få av de punkter som fanns i det förslag från grundlagsrådet som inte nådde ända fram under förra mandatperioden. Även Piratpartiet har bestämt sig för att inte backa upp förslaget eftersom det jämfört med det ursprungliga förslaget anses vara otillräckligt. Gröna vänstern har ännu inte klubbat någon linje i frågan.

Här kan du läsa mer om ledarstriden inom Socialdemokraterna.