söndag 13 mars 2016

Misstänktes för butiksstöld på Bónus - får skadestånd

En familj på fem personer får nu skadestånd sedan de stoppats i kassan på Bónus. Personalen misstänkte att de hade stulit hårfärg. Inför övriga kunder visiterades de och deras väskor undersöktes. I rätten hävdade de att fördomar låg bakom personalens agerande och att de enbart stoppades för att de inte hade isländsk bakgrund.

200 000 isländska kronor var i skadestånd blir kompensationen för fem islänningar med utländsk bakgrund. I februari 2014 besökte familjen en av Bónus butiker i Reykjavík. När de skulle lämna butiken stoppades de i kassan av personal.

Personal ansåg att familjen hade betett sig misstänkt vid avdelningen för skönhetsprodukter. En av dem troddes ha stulit hårfärg.

Under en halvtimme undersöktes familjen inför andra kunder under den mest hektiska tiden på dagen. De tog av sig ytterkläderna, visiterades, visade upp vad de hade i fickorna och tömde sina väskor. Personal hittade varken hårfärg eller något annat som stulits i butiken.

De fem personerna kände sig kränkta och hävdade att fördomar mot personer med utländsk bakgrund var ett skäl till att de stoppades. Därför valde de att stämma Bónus ägarbolag Hagar med krav på 1 miljon isländska kronor var i skadestånd.

I Héraðsdómur Reykjavíkur förlorade familjen. Men Hæstiréttur Íslands gör en annan bedömning. Domstolen anser visserligen att en butiksinnehavare måste ha viss rätt att agera mot misstänkta snatterier och stölder, men det ska ske så diskret som möjligt. I det här fallet hade familjen kunnat undersökas i ett annat rum och inte vid kassorna. Dessutom pågick undersökningen under lång tid. Andra kunder kan ha uppfattat situationen som att de gjort sig skyldiga till stöld.

Åtgärden var kränkande i förhållande till misstankarna. Därför fälls Bónus. Utöver skadeståndet på 200 000 kronor vardera ska familjen även ersättas med 250 000 kronor för rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.