tisdag 8 mars 2016

Namninsamling för nationalpark på isländska höglandet

Foto: Hálendisþjóðgarður
En jättelik nationalpark på 40 000 kvadratkilometer på det isländska höglandet. Det föreslår nu drygt tjugo naturskydds- och friluftsorganisationer tillsammans med turistbranschens samarbetsorganisation Samtök ferðaþjónustunnar. Startskottet för namninsamlingen gick i Reykjavík i går. Bland undertecknarna finns artisten Björk och ex-presidenten Vigdís Finnbogadóttir.

Björk är genom åren bara en av många islänningar som har argumenterat för att höglandet ska skyddas från ytterligare exploatering. Om planerna skulle bli verklighet skulle nationalparken täcka nästan fyra tiondelar av landets yta. Redan i dag tillhör 14 000 kvadratmeter av föreslagna 40 000 en nationalpark.

I den föreslagna nationalparken ingår bland annat glaciärerna Vatnajökull, Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökull, Langjökull och Hofsjökull. Turistbranschen backar upp projektet eftersom den anser att den orörda naturen har ett större värde än vad som kan skapas genom utbyggnad av till exempel vattenkraft.

Bland allmänheten är stödet för en nationalpark starkt. Det är dock mycket tveksamt om initiativet kan få regeringen att ändra åsikt. I synnerhet inom Självständighetspartiet finns politiker som vill se en kraftig utbyggnad av vattenkraften.

Här kan du läsa mer om Björks kamp för en nationalpark på höglandet.