torsdag 17 mars 2016

Nytt bottenrekord i opinionen för Socialdemokraterna

Ännu tycks inte botten vara nådd för de krisande Socialdemokraterna. Nu sjunker väljarstödet till 7,8 procent - den lägsta siffran hos MMR sedan partiet grundades. Med 37 procent behåller Piratpartiet ställningen som Islands största parti, en position som det nu haft i ett helt år. För de övriga oppositionspartierna, Gröna vänstern och Ljus framtid, är mätningen en besvikelse.

De isländska Socialdemokraternas kris blir allt djupare. Första helgen i juni väljer partiet ny ledning vid ett extrainkallat landsmöte. Diskussionerna om ett ledarbyte har än så länge inte hjälpt partiet. I MMR:s nya mätning minskar Socialdemokraterna med 1,6 procentenheter till 7,8 procent.

Socialdemokraternas opinionssiffror är inte bara nytt bottenrekord i MMR:s mätningar. Så här lågt har stödet för partiet inte varit sedan det bildades.

För ett år sedan gick Piratpartiet om Självständighetspartiet och har sedan dess varit störst på Island. Gapet mellan dem är fortfarande stort. Piratpartiet ökar med 1,4 procentenheter till 37 procent medan Självständighetspartiet ökar med 2,3 procentenheter till 23,4 procent.

Piratpartiet är alltjämt större än de två regeringspartierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet tillsammans. Framstegspartiet ökar med 0,6 procentenheter till 12,8 procent.

Socialdemokraterna är inte det enda oppositionspartiet som kämpar i motvind. Gröna vänstern är mätningens stora förlorare med ett tapp på 3,2 procentenheter. Väljarstödet är nu 7,8 procent.

Ljus framtid backar med 0,2 procentenheter och får 4,2 procent. Partiet befinner sig därmed fortfarande under femprocentsspärren till alltinget.

Inga andra partier är i närheten av att kunna klättra över spärren. Gryning får 1,3 procent, en uppgång med 1 procentenhet jämfört med föregående mätning. Demokrativäktaren får 0,9 procent (+0,4), Sturla Jónsson får 0,8 procent (+0,6), Regnbågen får 0,6 procent (+0,6), Höger-gröna - ett parti som har lagts ned och gått upp i Isländska folkfronten - får 0,3 procent (-0,4), Hushållens parti får 0,2 procent (-0,7), Landsbygdspartiet får 0,2 procent (-0,4) och Folkfronten får 0,1 procent (oförändrat).

Övriga partier får 2,1 procent (-0,5).

Stödet för regeringen minskar med 0,5 procentenheter till 32,7 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.