lördag 26 mars 2016

Nytt utbrott - geolog tror inte Geysir är på väg att vakna

För första gången på länge reste sig förra fredagen en hög pelare av vatten ur Geysir. Guiden Ása Björk Snorradóttir blev vittne till det sällsynta utbrottet - som bara skedde några veckor efter ett utbrott som skapade stora mängder vattenånga. Men geologen Ólafur Flovenz tror inte att Geysir är på väg att vakna, rapporterar RÚV.

De senaste årtiondena har aktiviteten i Geysir varit mycket begränsad. Geysir har ibland vaknat tillfälligt i samband med kraftiga jordskalv, men i regel är det granngejsern Strokkur som besökarna får förlita sig på.

I år har dock Geysir vaknat två gånger inom loppet av en månad. Det första utbrottet, som skedde den 20 februari, bildade en stor pelare av ånga. Reseledaren Ása Björk Snorradóttir blev den 18 mars vittne till det andra utbrottet. Hon beskrev upplevelsen för RÚV:
"Så hör jag ett muller bakom mig och tittar dit. Då reser sig en stor pelare, mycket hög och på något sätt mycket mycket större än Strokkur. Jag skrek naturligtvis åt barnen som jag talade med och de trodde att jag höll på att tappa förståndet. Det var så oerhört vackert."
I flera års tid har Ása Björk Snorradóttir tillsammans med turister besökt Geysirområdet minst hundra gånger om året. Detta var första gången som hon blivit vittne till ett av Geysirs sällsynta utbrott.

Det vatten som strömmar in i Geysir är varmare än 100 grader, och är alltså hetare än kokpunkten. Det höga trycket gör dock att det inte förångas. Men om trycket på Geysirs yta minskar kommer ett utbrott. Under många år användes tvål och tvättmedel för att skapa utbrott, men det är inte längre tillåtet.

Geologen Ólafur Flovenz säger till RÚV att det är för tidigt att påstå att Geysir skulle vara på väg att vakna. Det går dock inte att utesluta eftersom det inte görs några mätningar av aktiviteten. Han tror att de två senaste utbrotten inte kan härledas till jordskalv utan att de beror på små tryckförändringar:
"Det finns inga tecken på att Geysir har piggnat till på grund av jordskalv. Den gör det om det blir stora skalv och kan faktiskt göra det även om det är små skalv. Det finns inga tecken på det. Det bör dock has i åtanke att Geysir alltid är otroligt nära att eruptera. ... Detta kan vara enstaka händelser. Fast man vet aldrig."
Här kan du se ett klipp från augusti 1974 när ett utbrott i Geysir provocerades fram med hjälp av tvål.