fredag 18 mars 2016

Oddný G. Harðardóttir vill leda Socialdemokraterna

Oddný G. Harðardóttir är den tredje kandidaten till ny ordförande för Socialdemokraterna. Hon vill arbeta för gratis sjukvård, en ny grundlag och högre avgifter för dem som utnyttjar gemensamma naturresurser. Socialdemokraterna väljer ny ledning vid ett extrainkallat landsmöte den 3 och 4 juni. Valet är en reaktion på partiets usla opinionssiffror.

Socialdemokraternas djupa kris visar inga tecken på att närma sig slutet. I veckan fick partiet 7,8 procent av väljarstödet i en opinionsmätning utförd av MMR. Det är den sämsta siffran sedan partiet grundades år 2000.

När Socialdemokraterna bildades var målet att skapa ett brett vänsterparti som skulle kunna utmana Självständighetspartiet om den politiska makten i landet. Än i dag har partiets ledande företrädare samma vision. Samtidigt är det en roll som de senaste åren blivit allt mer avlägsen för Socialdemokraterna.

Den 3 och 4 juni väljer partiet ny ledning vid ett extrainsatt landsmöte. Att valet av partiledning tidigareläggs är en reaktion på de usla opinionssiffrorna.

Ordföranden Árni Páll Árnason är internt ifrågasatt och har aldrig haft något brett stöd. För många medlemmar står han för långt till höger inom partiet. När han valdes till partiledare 2013 var han inte alls den dåvarande ordföranden Jóhanna Sigurðardóttirs favorit till uppdraget.

Árni Páll Árnason har ännu inte bestämt sig för om han ställer upp för omval. Klart är nu att han utmanas av tre inom partiet välkända namn. Sedan tidigare har alltingsledamoten Helgi Hjörvar och tidigare alltingsledamoten Magnús Orri Schram meddelat att de ställer upp. Nu ger sig även alltingsledamoten Oddný G. Harðardóttir in i striden.

Oddný G. Harðardóttir valdes in i alltinget 2006. Dessförinnan var hon kommunchef i Garður. I två omgångar har hon varit partiets gruppledare i parlamentet. Under 2012 var hon dessutom finansminister under en kortare period.

Redan inför ordförandevalet 2013 var Oddný G. Harðardóttir ett namn som fördes fram av många partimedlemmar. Då utmanade hon Katrín Júlíusdóttir om uppdraget som vice ordförande, men förlorade.

Oddný G. Harðardóttir tillkännagav sin kandidatur i går genom ett brev till partimedlemmarna. Hon skriver att hon ställer upp eftersom hon vill bidra till att förbättra livsvillkoren på Island:
"Jag vill med kraft arbeta för att sjukvården blir gratis, att en ny grundlag införs, att vinsten från naturresurser går till oss alla och en livskraftig miljö för kommande generationer. För det behövs ett starkt Socialdemokraterna."
I Fréttablaðið kommenterar Oddný G. Harðardóttir beslutet att kandidera trots att den sittande ordföranden Árni Páll Árnason inte sagt att han tänker avgå:
"Det är alltid svårt att ställa upp mot en sittande ordförande, men jag kan inte bara vänta på honom."
Oddný G. Harðardóttir säger till RÚV att hon hoppas att landsmötet och ett ledarskifte ska kunna vända Socialdemokraternas opinionssiffror. Hon anser att det är naturligt att ifrågasatta ledningen när stödet sjunkit så kraftigt:
"Det är mycket illa för det isländska samhället att det socialdemokratiska partiet, som faktiskt borde vara det största partiet på Island, nu i undersökningar mäts under 10 procent. Detta är först och främst ett mycket allvarligt problem för det isländska samhället och vi behöver komma upp ur denna vågdal och det gör vi genom att söka oss till humankapitalet inom Socialdemokraterna."
Här kan du läsa mer om det kommande landsmötet.