lördag 26 mars 2016

Parkeringsavgifter vid Þingvellir införs i maj

I maj blir det inte längre gratis att parkera vid Þingvellir. Då kostar det minst 500 isländska kronor att ställa bilen vid tre av de mest använda parkeringsplatserna i nationalparken. Föreståndare för nationalparken vill dessutom se fartkameror på vägen genom området. I dag är det många som inte håller den tillåtna hastigheten på 50 kilometer i timmen.

Redan i juli förra året beslöt Þingvallanefnd att parkeringsavgifter ska införas vid Þingvellir. Att få parkeringsautomater på plats har dock tagit längre tid än väntat. Från och med den 1 maj i år är det enligt Sunnlenska slut med gratisparkeringen.

För en personbil blir avgiften 500 isländska kronor, för en större jeep 750 kronor, för en mindre buss 1 500 kronor och för en större buss 3 000 kronor. Avgiften gäller i 24 timmar.

Inledningsvis är det tre parkeringsplatser som beläggs med avgift - vid besökscentrumet vid Hakið, vid tingsplatsen vid Almannagjá och vid gamla Hótel Valhöll. Syftet är att skapa bättre ordning på parkeringsplatserna. Systemet väntas både kosta och dra in ungefär 50 miljoner isländska kronor om året.

Men det kan bli fler förändringar inom nationalparken. Nationalparksföreståndaren Ólafur Haraldsson säger i Morgunblaðið att han vill ha fartkameror på en sju kilometer lång sträcka. Anledningen är att det i dag är många som inte håller hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen:
"Människor bryr sig inte mycket om att åka i laglig hastighet. Ljudet i området har också förändrats. Lugnet på dagen bryts av motorbuller och inte minst av däck som kör snabbt genom nationalparken."
Vägen genom Þingvellir är smal och kurvig. När den byggdes på 1970-talet var trafiken inte alls lika omfattande. Inget pekar på att trafiken genom nationalparken skulle sluta öka. Men Ólafur Haraldsson vill inte bredda vägen. I stället vill han att det ska sättas upp fartkameror för att bilisterna ska hålla nere hastigheten, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om parkeringsavgifterna vid Þingvellir.