lördag 12 mars 2016

Piratpartiet störst - men Ljus framtid rasar även i Reykjavík

Efter snart halva mandatperioden är Piratpartiet fortsatt största parti i Reykjavík. Om det hade varit kommunalval i dag hade 30,9 procent av invånarna i den isländska huvudstaden lagt sin röst på Piratpartiet. Stödet för Socialdemokraterna, Ljus framtid och Framstegspartiet har däremot kollapsat. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

Det har snart gått två år sedan kommunalvalet i Reykjavík. Socialdemokraterna - som tidigare regerade ihop med Bästa partiet - fick fortsatt majoritet i kommunen tillsammans med Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern.

I oktober förra året genomfördes den första opinionsundersökningen sedan valet i maj 2014. Då hade Piratpartiet gått om Socialdemokraterna. Dessutom hade stödet för Ljus framtid och Framstegspartiet halverats.

Den utvecklingen fortsätter i Gallups nya mätning. Piratpartiet ökar i Reykjavík till 30,9 procent, vilket är en uppgång med 25 procentenheter sedan valet. Partiet är därmed störst i den isländska huvudstaden.

Socialdemokraterna backar med hela 12,1 procentenheter till 19,8 procent. Ändå har partiet betydligt starkare stöd kommunalt i Reykjavík än inom rikspolitiken. Raset i kommunen har inte varit lika stort, även om Socialdemokraterna inte lyckas behålla ställningen som störst i Reykjavík.

Självständighetspartiet och Gröna vänstern tillhör mätningens vinnare - om än framgångarna är blygsammare än Piratpartiets. Självständighetspartiet ökar med 1,6 procentenheter till 27,3 procent och Gröna vänstern ökar med 2,4 procentenheter till 10,7 procent. Bägge partierna har nu ungefär lika starkt stöd i kommunen som i riket.

Precis som i rikspolitiken har både Ljus framtid och Framstegspartiet tappat mer än halva väljarstödet. Framstegspartiet backar med 5,6 procentenheter till 5,1 procent. Ljus framtid förlorar hela 12 procentenheter och får nu 3,6 procent. Framstegspartiet hade därmed precis klarat femprocentsspärren medan Ljus framtid skulle bli utan representant i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.