tisdag 1 mars 2016

Psykolog ska lösa Piratpartiets interna konflikter

Piratpartiet kallar nu in en arbetsplatspsykolog för att lösa de interna konflikterna. Den senaste tiden har relationen mellan Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson varit så usel att de inte ens talat med varandra. Samtidigt har anklagelserna haglat mellan partiets alltingsledamöter. De skyller konflikterna på ökad press efter uppsvinget i opinionen.

I snart ett år har Piratpartiet varit störst i opinionsmätningarna på Island. Om trenden håller i sig återstår dock att se. De senaste veckorna har partiet skakats av en rad interna konflikter. Det är inte osannolikt att det återspeglar sig i väljarstödet.

Vissa av dispyterna kan kopplas direkt till partiets växtvärk. I partiets diskussionsforum på Facebook har alltingsledamoten Birgitta Jónsdóttir av det verkställande utskottet anklagats för att betrakta sig som Piratpartiets inofficiella ledare. Hennes svar var att hon inte kunde rätta alla felaktigheter som förekommer i medierapporteringen.

Mest uppmärksammade har konflikterna mellan Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson varit. Han har under sin tid i alltinget blivit Piratpartiets stora stjärna och gång på gång övertygat som debattör. Det ryktas att det är en utveckling som grundaren Birgitta Jónsdóttir inte är helt nöjd med.

Den senaste tiden har förhållandet mellan de två tidvis varit så uselt att de inte ens pratat med varandra. Konflikterna kulminerade i helgen när Helgi Hrafn Gunnarsson i en intervju mot Birgitta Jónsdóttirs vilja diskuterade interna stridsfrågor.

För att få ett slut på grälen kallar nu Piratpartiet enligt ett pressmeddelande in en arbetsplatspsykolog, som får i uppdrag att förbättra kommunikationen mellan Birgitta Jónsdóttir, Helgi Hrafn Gunnarsson och Ásta Helgadóttir, partiets tredje ledamot i alltinget.

I pressmeddelandet skriver trion att orsaken till konflikterna är den ökade pressen på partiets folkvalda. De utlovar dock att i framtiden sträva efter lösningar och överenskommelser. Det sker alltså med hjälp av en psykolog:
"Det råder samstämmighet inom alltingsgruppen om att lösa interna motsättningar på bästa sätt och därför har vi i enighet beslutat att gå denna väg. Den har gett stor framgång på kort tid. Vår sak och viktigaste frågor är större än vi själva. Vi är mycket starkare förenade än söndrade och vi inom Piratpartiets alltingsgrupp anser oss komma starkare och mer sammanhållna ut ur detta än någonsin tidigare."
Det är inte första gången som ett isländskt parti kallar in en arbetsplatspsykolog för att lösa personstrider. Så gjorde även Gröna vänstern i Reykjavík efter en djup konflikt mellan fullmäktigeledamoten Sóley Tómasdóttir och ersättaren Líf Magneudóttir.

Men frågan är om problemen kopplade till Piratpartiets växtvärk kan lösas enbart genom psykologhjälp. I takt med de stigande opinionssiffrorna har antalet medlemmar i diskussionsforumet på Facebook ökat dramatiskt. I debatten hörs en rad personer som tidigare varit tongivande inom andra partier.

Där märks Kristinn H. Gunnarsson som i alltinget representerat Folkalliansen, Framstegspartiet och Liberalerna, Guðmundur Franklín Jónsson som grundade Höger-gröna, Lýður Árnason som ledde Demokrativäktaren och ingick i grundlagsrådet och tidigare socialdemokraterna Benedikt Sigurðarson och Hólmfríður Bjarnadóttir. Och där finns dessutom Margrét Tryggvadóttir och Þór Saari, som tillsammans med Birgitta Jónsdóttir representerade såväl Medborgarrörelsen som Rörelsen i alltinget.

Gemensamt är att det handlar om personer med politiska ambitioner som inte riktigt hittat hem eller lyckats inom andra partier. När alltingsvalet våren 2017 börjar närma sig kommer Piratpartiet att få en tuff uppgift att ta fram listor där det inte finns kandidater som redan tidigare visat sig vara svåra att samarbeta med. Exempelvis hade det varit minst lika motiverat att kalla in en psykolog för att lösa konflikterna inom Rörelsen - där Birgitta Jónsdóttir var en av tre ledamöter - som inom Piratpartiet.

Här kan du läsa mer om konflikterna inom Piratpartiet.