torsdag 31 mars 2016

Regeringen satsar 470 miljoner på utrikesflyg till landsbygd

Regeringen lägger 470 miljoner isländska kronor på stöd till utrikesflyg till Egilsstaðir och Akureyri. Men hittills är intresset från utlandet svalt. För få bokningar gör att researrangören Discover the World ställer in tre fjärdedelar av de planerade flygen mellan London och Egilsstaðir. Inte heller blir det några direktflyg mellan Köpenhamn och Akureyri.

Turismen på Island växer stadigt även på landsbygden och under lågsäsong. Men ökningen är inte alls lika omfattande som i Reykjavíkområdet. För att locka fler turister till andra delar av landet lägger regeringen enligt ett pressmeddelande i år och nästa år totalt 470 miljoner isländska kronor på att få utrikestrafik även till Akureyri och Egilsstaðir.

I år satsar regeringen 170 miljoner på satsningen och nästa år 300 miljoner. Pengarna ska dels gå till att subventionera flygtrafik genom att exempelvis ge rabatt på flygplatsavgifter, dels gå till marknadsföring av norra och östra Island som resmål. Innan några pengar betalas ut behövs klartecken från Efta så att bidragen håller sig inom tillåtna ramar.

Men frågan är hur stort intresset från utlandet är i dagsläget. Den brittiska researrangören Discover the World - som förra året ordnade resor till Island för 10 000 personer - satsade i år stort på direktflyg mellan London och Egilsstaðir. Mellan maj och september skulle det bli totalt 35 avgångar i varje riktning.

Nu rapporterar Túristi att bara nio av dessa turer kommer att bli av - och samtliga mellan den 9 juli och 20 augusti. Clive Stacey, vd för Discover the World, säger till Túristi att brittiska resenärer helt enkelt inte är tillräckligt intresserade av andra delar av landet. De vill helst besöka Reykjavík, bada i Blå lagunen och färdas längs den så kallade gyllene cirkeln:
"Det är uppenbart att vi på egen hand inte kan förändra människors köpbeteende, och den isländska turistnäringen behöver som helhet investera i marknadsföring av mer avlägsna områden om detta ska kunna lyckas."
I dagsläget går det flyg mellan Keflavík och tio brittiska flygplatser. Spridningen och utbudet gör enligt Clive Stacey att det blir svårare att nå tillräckligt antal passagerare för direkttrafik till andra isländska flygplatser. I stället efterlyser han åtminstone under högsäsong förbindelser från Keflavík till Akureyri, Egilsstaðir och Ísafjörður.

Inte heller blir det något direktflyg mellan Akureyri och Köpenhamn. Tanken var att Estonian Air skulle trafikera sträckan en gång i veckan mellan maj och september. Men i november förra året gick bolaget i konkurs.

Sedan dess har Trans-Atlantic tagit över verksamheten. Men enligt Túristi blir det ingen trafik redan i år eftersom bolaget gör bedömningen att förhandlingarna inte skulle bli klara i tid. Däremot siktar Trans-Atlantic på att nästa sommar börja flyga mellan Akureyri och Köpenhamn med vidare förbindelse till Tallinn.

Här kan du läsa mer om planerna på flyg mellan Köpenhamn och Akureyri.