torsdag 3 mars 2016

Rekordhögt stöd för Piratpartiet - trots konflikterna

Än så länge har de interna konflikterna inom Piratpartiet inte påverkat opinionssiffrorna. I en ny väljarbarometer från Gallup ökar stödet för partiet till rekordhöga 35,9 procent. Därmed är Piratpartiet åter större än de två regeringspartierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet tillsammans.

De senaste veckorna har Piratpartiet skakats av en rad interna strider. Konflikterna kulminerade i helgen när alltingsledamöterna Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson grälade offentligt. Relationen mellan dem var då så usel att de inte ens pratade med varandra. Sedan kom beskedet om att de anlitat en psykolog för att få slut på konflikterna.

Om stridigheterna kommer att påverka partiets opinionssiffror återstår att se. Det syns inga spår av detta i den senaste mätningen från Gallup. Den avslutades dock i söndags, så bara en liten del av svaren har samlats in sedan konflikten mellan Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson eskalerade.

Piratpartiet har nu stöd av 35,9 procent av islänningarna, en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med föregående mätning. Siffran är partiets högsta någonsin hos Gallup - men lika starkt var stödet även i augusti 2015. Hos Gallup har Piratpartiet nu varit störst på Island tio månader i följd.

Inga stora förändringar har skett i opinionsläget under den senaste månaden. Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet backar marginellt - och tillräckligt för att Piratpartiet på nytt ska vara större än de två regeringspartierna tillsammans.

Självständighetspartiet minskar 0,7 procentenheter till 23,7 procent. Framstegspartiet tappar 1 procentenhet och har nu stöd av 11 procent.

Socialdemokraterna beslutade nyligen om att hålla en tidigarelagd kriskongress i juni för att välja ny ledning. Kongressen är en följd av partiets historiskt svaga opinionssiffror. Debatten om partiets kris har dock inte påverkat opinionen nämnvärt. Socialdemokraterna ökar med 0,5 procentenheter till 9,7 procent.

Stödet för Gröna vänstern ligger still på 10,8 procent. Däremot hamnar Ljus framtid allt längre bort från alltingets femprocentsspärr. Partiet minskar 0,3 procentenheter till 3,3 procent.

Nu uppger 36,7 procent av väljarna att de står bakom den borgerliga koalitionsregeringen. Det är en nedgång med 0,8 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.