måndag 14 mars 2016

Reykjavík på plats 29 över världens dyraste städer

Reykjavík är dyrare än Stockholm men billigare än Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. I en rankning publicerad i The Economist hamnar den isländska huvudstaden på plats 29 på listan över världens dyraste storstäder. Reykjavík är fortfarande billigare än före finanskraschen, men kostnaderna för att bo i staden blir allt högre.

Rankningen i The Economist visar kostnaden för att bo i 133 storstäder i världen hösten 2015. I uträkningarna ingår bland annat priser för bostäder, mat, kläder, utbildning, el, vatten, värme och fritidsnöjen.

År 2006 var Reykjavík den tredje dyraste staden i världen. Efter kraschen dalade staden på listan och hamnade 2013 på plats 47. Förra året klättrade Reykjavík till plats 29.

Rankningen utgår från New York som index. I Reykjavík är kostnaden för att bo och leva 83 procent av kostnaden i New York. Bara sex städer i världen är dyrare än New York. Den dyraste staden i världen är Singapore.

Stockholm återfinns på plats 42 och är därmed den billigaste huvudstaden i Norden. Köpenhamn finns på plats 8, Oslo på plats 13 och Helsingfors på plats 17.

Världens billigaste storstad är Lusaka i Zambia. Där är kostnaden för uppehället bara 41 procent av motsvarande kostnad i New York.