söndag 6 mars 2016

Reykjavík vill införa system med hyrcyklar

Kommunstyrelsen i Reykjavík vill införa ett system med hyrcyklar i staden. Invånare såväl som turister ska kunna ta en cykel på en plats och lämna den på en annan. Kommunen ska enligt beslutet upplåta mark åt uthyraren. Tanken är att hyrcykelsystemet ska finansieras genom avgifter och annonsplatser på cyklarna.

Den som i dag vill hyra en cykel i Reykjavík får vända sig till någon av de cykelhandlare som tillhandahåller hyrcyklar. Verksamheten är främst inriktad på turister. Nu vill kommunen att invånarna på ett smidigt sätt ska kunna hyra cyklar.

Hyrcykelsystemet ska påminna om det som finns i exempelvis Stockholm. Det ska finansieras genom låga avgifter för själva cyklarna. Cyklarna ska också kunna användas som annonsplatser och därmed ge uthyrarna intäkter.

Stationer där hyrcyklar kan lånas och lämnas tillbaka ska finnas på flera platser i Reykjavík. Kommunstyrelsen nämner bland annat Kvosin vid Ingólfstorg, Háskóli Íslands, Háskólinn í Reykjavík och Hlemmur.

Beslutet klubbades av en enig kommunstyrelse. Självständighetspartiet reserverade sig dock mot själva utförandet. Partiet står bakom förslaget, men vill inte att kommunens insats blir mer än att upplåta mark åt uthyraren. Kommunen ska enligt partiet inte gå in med några pengar eller stå för några risker.

Kommunen ska nu annonsera efter någon som är intresserad av att driva ett system med hyrcyklar.