onsdag 16 mars 2016

Sema Erla Serdar ställer upp - vill bli vice ordförande

Foto: Privat
Sema Erla Serdar vill bli Socialdemokraternas vice ordförande. Hon är den första att kandidera till posten. Valet sker på partiets extrainsatta landsmöte i juni. Sema Erla Serdar är 29 år och leder partiets lokalavdelning i Kópavogur. Hon är dessutom ordförande för Socialdemokraternas verkställande utskott.

Den 3 och 4 juni väljer Socialdemokraterna ny ledning vid ett extrainsatt landsmöte. Klart är att vice ordföranden Katrín Júlíusdóttir inte ställer upp för omval. Ordföranden Árni Páll Árnason har ännu inte bestämt sig. Hittills har två personer anmält sina kandidaturer till uppdraget som ordförande: Helgi Hjörvar och Magnús Orri Schram.

Ett annat namn som det spekulerats kring är Sema Erla Serdar. Hon har de senaste åren stigit snabbt i graderna i partiet. Frågan var närmast om hon redan nu skulle våga satsa på uppdraget som partiledare.

Men Sema Erla Serdar väljer alltså att kandidera till posten som vice ordförande. I ett uttalande skriver Sema Erla Serdar att hon vill kämpa för ett samhälle som bygger på frihet, jämlikhet och solidaritet:
"Hon vill bidra till att Socialdemokraterna fortsätter kampen för jämlikhet, rättvisa och välfärd med bland annat fokus på uppbyggnad av sjukvården, en tillgängligare bostadsmarknad och ungas och barnfamiljers såväl som handikappades och äldres frågor."
I uttalandet skriver Sema Erla Serdar vidare att politiken måste återvinna medborgarnas förtroende. I dag representerar inte alltinget den mångfald som finns på Island. Hon anser att det är naivt att tro att unga ska intressera sig för politik när vardagen i alltinget präglas av skyttegravskrig.

Hon vill att medborgarna ska bli mer delaktiga i politiken - bland annat genom en folkomröstning om en fortsättning på förhandlingarna om EU-medlemskap. Dessutom vill Sema Erla Serdar att Socialdemokraterna ska förbinda sig att inte samarbeta med främlingsfientliga partier.

Sema Erla Serdar är 29 år och utbildad statsvetare. Hon valdes 2013 in i partiets verkställande utskott och är i dag dess ordförande. Förra året valdes hon dessutom till ordförande i lokalavdelningen i Kópavogur, där hon i kommunalvalet 2014 fungerade som kampanjledare.

Nyligen publicerade Sema Erla Serdar på Facebook en rad hatiska inlägg som gjorts om henne. Utgångspunkten för näthatet är i regel att hon har turkisk bakgrund. På nätet anklagas hon bland annat för att vilja fylla Island med muslimer.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kriskongress.