tisdag 15 mars 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson mest misstrodd minister

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är Islands mest misstrodda minister. Hela 46 procent uppger att statsministern är den av regeringens tio statsråd som de har lägst förtroende för. Störst förtroende i högerkoalitionen åtnjuter finansminister Bjarni Benediktsson. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

Framstegspartiet i allmänhet och dess ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i synnerhet har haft det tufft i opinionen sedan alltingsvalet våren 2013. Partiets ras har visserligen hejdats och stödet har stabiliserat sig på runt 10 till 12 procent. Det är dock bara hälften av vad partiet fick i valet.

Inte minst är det partiordföranden och statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som är kritiserad. Många anser att han är bufflig och arrogant. Andra tycker att hans intresse för stadsplaneringsfrågor i Reykjavík - som inte alls är hans bord - har fått honom att snarare likna en kommunpolitiker än en statsminister.

Att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte är populär utanför de egna leden visar tidigare mätningar. Den trenden håller i sig. Hela 46 procent svarar enligt Vísir att statsministern är det statsråd som de har lägst förtroende för.

Tvåa i förtroendebotten är finansminister Bjarni Benediktsson med 21 procent, trea näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir med 8 procent, fyra utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson och kultur- och utbildningsminister Illugi Gunnarsson med 5 procent var, sexa socialminister Eygló Harðardóttir och fiske- och jordbruksminister Sigurður Ingi Jóhannsson med 4 procent var, åtta miljöminister Sigrún Magnúsdóttir med 3 procent, nia hälso- och sjukvårdsminister Kristján Þór Júlíusson med 2 procent och tia inrikesminister Ólöf Nordal med 1 procent.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är mest misstrodd bland islänningar i åldern 18 till 49 år. Där är det 53 procent som håller honom som den minst pålitliga ministern jämfört med 40 procent av de islänningar som har fyllt 50 år.

Populärast är Bjarni Benediktsson. Det är 40 procent som har förtroende för landets finansminister. Därefter följer Ólöf Nordal med 21 procent, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med 17 procent, Eygló Harðardóttir med 6 procent, Kristján Þór Júlíusson med 5 procent, Gunnar Bragi Sveinsson, Ragnheiður Elín Árnadóttir och Sigurður Ingi Jóhannsson med 3 procent var, Illugi Gunnarsson med 2 procent och Sigrún Magnúsdóttir med 1 procent.

Skillnaderna är stora mellan olika grupper. Hela 22 procent av de väljare som har fyllt 50 år gillar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bäst. Bland islänningar i åldern 18 till 49 år är motsvarande siffra bara 10 procent. Även Bjarni Benediktsson är mer betrodd bland äldre islänningar - 44 procent mot 36 procent i åldern 18 till 49 år.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bjarni Benediktsson är två politiker som främst går hem hos manliga väljare. Kvinnor har däremot betydligt större förtroende för Ólöf Nordal.

Anmärkningsvärt är den låga svarsfrekvensen. Bara 33 procent av de tillfrågade deltog i undersökningen om den mest betrodda ministern. Något fler, nämligen 50 procent, besvarade frågan om den minst betrodda ministern.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.