torsdag 24 mars 2016

Soldiers of Odin har kommit till Island

En isländsk avdelning av Soldiers of Odin finns nu i Reykjavíkområdet. Målet är att "bygga upp en grupp som kämpar mot islamisering av Island". Soldiers of Odin Iceland har skaffat tröjor med organisationens logga men ännu inte ordnat några nattvandringar. På nätet får organisationen bland annat kritik för att ha valt ett engelskt namn i stället för att kalla sig Hermenn Óðins.

Ett knappt halvår efter att nätverket Soldiers of Odin bildades i Finland har det nu även spridit sig till Island. Den isländska avdelningen, som kallar sig Soldiers of Odin Iceland, har ännu inte ordnat några nattvandringar men ska ha hållit flera möten. I sociala medier har medlemmar publicerat bilder iklädda luvtröjor med organisationens logga.

Hur många medlemmar som organisationen har är oklart. Sannolikt är det betydligt färre som är aktiva än det hundratal som är medlemmar på Facebook.

Minst en av de personer som kopplats till gruppen var enligt DV tidigare medlem i mc-gänget Outlaws. En person som öppet tagit ställning för Soldiers of Odin är artisten Gylfi Ægisson, som är känd för en lång rad utspel mot bland annat muslimer och homosexuella.

I en deklaration skriver Soldiers of Odin att det inte handlar om någon "hatgrupp" eller någon "internationell sammanslutning". För att en person ska kunna bli medlem krävs att den fyllt 18 år. Målet är att bekämpa islam. Det ska enligt deklarationen ske bland annat genom att stoppa flyktingmottagandet:
"Vi islänningar har ännu inte hamnat i det läget att det hot som härjar i våra grannländer har börjat besvära det isländska folket, men alla varningsklockor ringer. Vi tänker inte strunta i varningarna från människor från många håll till det isländska folket om risken som följer massimporten av människor från olika kulturområden. Risken kan liknas vid att spela rysk roulett."
Skälet till att medlemmarna ännu inte nattvandrat är att behovet inte finns i dagsläget. Om läget ändras säger sig organisationen vara beredd att ge sig ut på gatorna för att skydda kvinnor som annars riskerar att bli våldtagna och för att värna friheten i landet.

Facebook driver Soldiers of Odin även en sida där det publiceras länkar till artiklar och tv-inslag. Där framgår det att organisationen anser att Tysklands förbundskansler Angela Merkel är skyldig till förräderi. Den vänder sig också mot att polis på flera orter i Norden har varnat kvinnor för att röra sig utomhus på egen hand under kvällar och nätter.

I ett inlägg hyllar Soldiers of Odin grundandet av det främlingsfientliga partiet Isländska folkfronten:
"Säkerligen årets hittills bästa nyhet och sannerligen ett hoppets ljus mot en bättre och ljusare framtid."
Mottagandet av gruppen är i regel mycket skeptiskt. På nätet finns kommentarer från asatroende som kritiserar valet av namnet Soldiers of Odin. Oden ska inte ha haft något att göra med några åsikter som kan kopplas till rasism. Andra är kritiska mot att gruppen valt ett namn på engelska i stället för att kalla sig exempelvis Hermenn Óðins.

I en krönika i Stundin skriver Jón Trausti Reynisson att Soldiers of Odin tycks ha bristfälliga kunskaper om islänningasagor och asatro. Vikingar ägnade sig över huvud taget mycket åt det organisationen säger sig vilja bekämpa, som kvinnorov, rån och våldsdåd.

Vikingarnas taktik syftade ofta till att ingjuta skräck hos motståndarna - vilket enligt Jón Trausti Reynisson inte är helt olikt de effekter som terrorister eftersträvar. Att kalla sig viking och samtidigt säga sig bekämpa sexualbrott anser han vara synonymt med att kalla sig Bill Cosby och vilja bekämpa sexualbrott.

Vidare ifrågasätter Jón Trausti Reynisson kopplingen till Oden. Oden härstammade enligt Snorri Sturlusons Edda från Turkiet. Han var en usel härförare som aldrig lyckades vinna något slag. Han behandlade inte kvinnor särskilt väl och det talas om hur han lämnade dem gråtande efter att ha våldfört sig på dem. I Hávamál skildras vikten av att fördomsfritt resa runt i världen, att vara öppen för andra kulturer och människor och att värdesätta gästfrihet.