måndag 21 mars 2016

Statsminister hotas av misstroende - anklagas för regelbrott

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson riskerar en misstroendeförklaring. I veckan medgav hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir om att hon har drygt 1 miljard isländska kronor på Brittiska Jungfruöarna. Statsministern har aldrig redovisat tillgångarna. Därmed kan han ha brutit mot alltingets etiska regler.

I tisdags meddelade Anna Sigurlaug Pálsdóttir på Facebook att hon hade tillgångar i utlandet. Bolaget förvaltade hennes familjearv. Det grundades när hon och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var bosatta i Storbritannien. Hon skriver att de valde ett utländskt bolag, Wintris Inc, eftersom det då var osäkert om de skulle bli kvar i landet eller flytta till Danmark.

I inlägget beklagar sig Anna Sigurlaug Pálsdóttir över mediernas intresse för hennes familjs förmögenhet. Hon skriver att pengarna inte har använts för investeringar och att maken inte haft tillgång till dem. Hon ska dessutom ha skattat för tillgångarna och därför inte ha försökt dölja dem eller bolagets existens.

Anna Sigurlaug Pálsdóttirs berättelse kom dock inte av en slump. Den isländske journalisten Jóhannes Kr. Kristjánsson arbetar tillsammans med Süddeutsche Zeitung och The International Consortium of Investigative Journalists på en granskning av Wintris Inc. och andra isländska samhällstoppar som har tillgångar i skatteparadis.

Det var enligt uppgifter till Islandsbloggen inte frågor till Anna Sigurlaug Pálsdóttir själv som fick henne att göra inlägget på Facebook. I stället ska Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ha konfronterats om Wintris Inc. Han ska då ha valt att inte besvara några frågor. Paret ska därefter ha kommit överens om att gå ut på Facebook för att försöka ta udden av ett kommande avslöjande.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har därefter själv inte uttalat sig om Wintris Inc. Statsministern har nobbat alla intervjuer och han har inte närvarat vid några frågestunder i alltinget. Hans enda svar är hittills ett blogginlägg där han hävdar att debatten om Wintris Inc. är ett försök att skada honom genom att blanda in honom i hustruns affärer som inte på något sätt är olagliga.

Debatten har dock snarare handlat om vad som är moraliskt riktigt än vad som är lagligt. När Anna Sigurlaug Pálsdóttir skrev på Facebook berättade hon inte att Wintris Inc. har sin juridiska hemvist i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, samma plats som åtskilliga isländska investerare och banker använde för ljusskygga affärer i samband med finanskraschen. Därmed är insynen i bolaget närmast obefintlig.

Vidare berättade inte Anna Sigurlaug Pálsdóttir att hon - trots drygt 1 miljard isländska kronor i Wintris Inc. - förlorade på bankkraschen. Hon har fordringar på 523 miljoner isländska kronor på de kollapsade isländska storbankerna. Maken Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har varit högst bidragande till uppgörelser med samma bankers fordringsägare.

De kapitalkontroller som infördes på Island i november 2008 har fortfarande inte avskaffats. För att föra större summor pengar in och ut ur landet krävs därför tillstånd. När Anna Sigurlaug Pálsdóttir 2007 med hjälp av banken Credit Suisse grundade Wintris Inc. fanns inga sådana restriktioner.

Dessutom handlade det om ett arv från fadern som länge var en mycket framgångsrik återförsäljare av Toyota på Island. Pengarna härstammade alltså från Island och inte från utlandet. Hon hade då lika gärna kunnat behålla tillgångarna på Island eftersom det i ögonblicket inte fanns några kapitalkontroller - men valde av någon anledning i stället Brittiska Jungfruöarna.

Nu hävdar paret att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson aldrig kommit nära Anna Sigurlaug Pálsdóttirs tillgångar. När han valdes till ledare för Framstegspartiet sade han i stället att förmögenheten gjorde honom omutlig som politiker eftersom han redan hade sin försörjning säkrad genom hustrun.

Avslöjandet har redan orsakat hätska debatter i alltinget. Oppositionen hävdar att statsministern skulle ha redovisat hustruns tillgångar i den förteckning över ekonomiska intressen som alla alltingsledamöter måste föra. Gröna vänsterns Björn Valur Gíslason gick i onsdags i alltingets talarstol till hårt angrepp mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson:
"Medan den isländska allmänheten, familj och hushåll, under kraschen och i dess kölvatten behövde kämpa från dag till dag för att hålla hemmet flytande med kapitalkontroller och kraschad krona och för att försöka att stå fast vid sina förpliktelser hanterade statsministerparet familjeförmögenheten i utländska skatteparadis. ... Samtidigt som statsministern vid upprepade tillfällen ur denna talarstol under förra mandatperioden krävde att få veta vilka som var bankernas verkliga ägare, och vilka fordringsägarna var, asgamarna, så var han själv en av dem."
Anna Sigurlaug Pálsdóttirs inlägg gjordes dagen innan alltinget klubbade nya och betydligt tydligare etiska regler för ledamöter.

Hittills har partikamraterna försvarat Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. De hävdar att kritiken är ett försök att skada statsministern politiskt. Karl Garðarsson, alltingsledamot för Framstegspartiet, bemötte Björn Valur Gíslasons utspel på Facebook:
"Björn Valur Gíslason, vice ordförande för Gröna vänstern, har privat och personligen tagit på sig att göra sig av med de 2,9 procent som saknas för att partiet till sist ska försvinna från alltinget, enligt MMR:s nya mätning. Det är naturligtvis ett ambitiöst och ädelt mål och Björn ska tackas för det."
Trots att partikamraterna tar statsministern i försvar finns det framstegspartister som anser att han inte agerat helt korrekt. Alltingsledamoten Frosti Sigurjónsson säger till RÚV att det är "formellt rätt" att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson brutit mot de etiska reglerna för statsråd. I praktiken hävdar han dock att det inte spelar någon roll eftersom han inte låtit kopplingarna påverka arbetet som statsminister.

Men det är inte bara oppositionen som anser att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson agerat felaktigt. Inom koalitionspartnern Självständighetspartiet är irritationen stor. Hemlighetsmakeriet förbättrar inte den redan frostiga relationen mellan regeringspartierna.

Ásmundur Friðriksson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, har enligt RÚV uppmanat Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att träda fram och förklara sig. Han anser att statsministern befinner sig i ett svårt läge.

Partikamraten Vilhjálmur Bjarnason säger att hans förtroende för statsministern skadats - något som fick Matthías Imsland, en av Sigmundur Davíð Gunnlaugssons assistenter, att skriva på Facebook att han inte känner till någon framstegspartist som har förtroende för Vilhjálmur Bjarnason.

Nu hotas alltså statsministern av en misstroendeförklaring. RÚV uppger att alla fyra oppositionspartier var för sig diskuterat möjligheten att väcka misstroende mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Skälet är att de samtliga anser att han brutit mot de etiska reglerna.

Alltinget återsamlas först om två veckor efter påskledigheten. Först då kan alltså en misstroendeförklaring bli aktuell. Frågan är om statsministern innan dess träder fram eller om han hoppas på att stormen ska blåsa över.

En som inte anser att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan sitta kvar är Helgi Hrafn Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet. Han säger att saken inte handlar om statsministerns fru, utan om honom själv och om enorma ekonomiska intressen som han förtigit. Därför tycker han att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson måste avgå.

Óttarr Proppé, ledare för Ljus framtid, säger i Fréttablaðið att en misstroendeförklaring kan bli aktuell. Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir och Socialdemokraternas Árni Páll Árnason uppger att frågan har diskuterats informellt mellan enskilda ledamöter, men den har ännu inte tagits upp i alltingsgruppen.