tisdag 29 mars 2016

Statsminister: Inte skyldig berätta om bolag i skatteparadis

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser sig inte ha haft någon etisk skyldighet att berätta om hustruns miljardtillgångar i ett skatteparadis. Men stormen kring parets affärer har långt ifrån bedarrat. I alltinget överväger oppositionen en misstroendeförklaring. På nätet växer snabbt ett upprop som uppmanar honom att avgå. Och från koalitionspartnern Självständighetspartiet är det tyst.

För att ta udden av en kommande granskning gick Anna Sigurlaug Pálsdóttir, statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons hustru, nyligen ut på Facebook och berättade om tillgångar i bolaget Wintris Inc. Bolaget bildades när paret var bosatt i Storbritannien. Paret fick hjälp med affärerna av Landsbanki och Credit Suisse.

Wintris Inc. bildades 2007 och har sin juridiska hemvist på Brittiska Jungfruöarna. Här hamnade enligt Stundin cirka 1,2 miljarder isländska kronor under sommaren 2007. Pengarna var ett resultat av en förlikning mellan Anna Sigurlaug Pálsdóttir och fadern Páll Samúelsson.

Under 2006 stämde hon Páll Samúelsson vid Héraðsdómur Reykjavíkur. Bakgrunden till stämningen var att hon ansåg att hennes bror, som arbetade tillsammans med fadern som isländsk återförsäljare av Toyota, gynnats ekonomiskt samtidigt som hon själv missgynnats. Det slutade med att Páll Samúelsson och Anna Sigurlaug Pálsdóttir förlikades utanför domstol.

Drivande i tvisten var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Då var han dock inte politiskt aktiv.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson nobbade alla intervjuer om tillgångarna i skatteparadiset och dök heller inte upp vid några frågestunder i alltinget. I torsdags trädde han fram i Fréttablaðið och Útvarp Saga, två medier där han kunde räkna med att slippa tuffa frågor.

Under påskhelgen intervjuades han även i Bylgjan, där stämningen inte alls var lika god efter frågor om hans utbildning vid Oxford university - där det är oklart på vilken nivå han egentligen studerade - och om den valtekniska folkbokföringen på en ödegård på östra Island där han aldrig bott.

Statsministern låter sig däremot inte intervjuas av public service-bolaget RÚV eller Stundin, där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte kan förvänta sig att behandlas lika vänligt som av Fréttablaðið och Útvarp Saga. I stället anklagar partikamrater som Karl Garðarsson för att bedriva en kampanj mot statsministern. I ett blogginlägg hävdar Karl Garðarsson att RÚV gjort Framstegspartiet till "fiende nummer ett" och att Stundin hatar partiet.

I Bylgjan hävdade statsministern att han inte begått några misstag och att hans ställning inte varit starkare än nu. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson uppmanade också oppositionen att lägga fram en misstroendeförklaring mot honom:
"Detta är ett perfekt tillfälle att tala om denna regerings framgångar. Vilka resultat den har uppnått och jämföra det med andra och vad de har lyckats uträtta."
I Vísir kom alltingsledamoten Þorsteinn Sæmundsson med en liknande uppmaning. Även han hävdade att en misstroendeförklaring bara skulle gynna statsministern:
"Om detta är ett intresse hos dem och om de anser sig kunna få ut något av att göra detta så borde de verkligen göra det. Det kommer bara att stärka statsministerns ställning om människor går igenom dessa saker och hans arbete."
Frågan är dock om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är lika obekymrad om debatten om Wintris Inc. som han vill ge sken av. I ett långt blogginlägg - skrivet tillsammans med Anna Sigurlaug Pálsdóttir - redogör han för varför han anser att tillgångarna på Brittiska Jungfruöarna inte varit gömda och rättfärdigar varför han inte redovisat dem.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdar att det inte finns några etiska regler som föreskriver att tillgångarna borde ha redovisats. Han förnekar också att hustruns fordringar på 523 miljoner på de kraschade storbankerna på något sätt skulle ha påverkat hans arbete med att få till stånd en överenskommelse mellan regeringen och fordringsägarna.

Från koalitionspartnern Självständighetspartiet har det varit påfallande tyst om turerna kring Wintris Inc. Alltingsledamöterna Vilhjálmur Bjarnason, Brynjar Níelsson och Ásmundur Friðriksson har beskrivit situationen som problematisk för regeringssamarbetet. Parlamentet har påsklov även denna vecka, men Självständighetspartiets alltingsgrupp väntas enligt Morgunblaðið samlas i veckan för att diskutera frågan.

Hotet om en misstroendeförklaring kvarstår. Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson säger i Morgunblaðið att frågorna om eventuellt jäv inte besvarats av statsministern. Socialdemokraternas Árni Páll Árnason hävdar enligt RÚV att allt pekar på att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit jävig. Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir anser enligt RÚV att utnyttjandet av ett skatteparadis undergräver Islands ekonomiska suveränitet. Och Ljus framtids Óttarr Proppé skriver på Facebook att statsministerns agerande ökar misstroendet mot politiker.

På nätet startades under helgen en namninsamling med krav på statsministerns avgång. Enligt uppropet - som i skrivande stund har samlat drygt 8 000 underskrifter - har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gjort sig skyldig till brott mot etiska regler och har därmed också varit jävig i sin roll som regeringschef. En annan namninsamling, som uppmanar honom att sitta kvar, har samlat drygt 500 underskrifter.

Att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle avgå eller fällas i en misstroendeomröstning är uteslutet. Med bara tretton månader till nästa val kommer inte Självständighetspartiet att lämna regeringssamarbetet - oavsett hur besvärande statsministerns tillgångar i skatteparadis och hans hantering av turerna än må vara.

Men det betyder inte att en misstroendeomröstning skulle stärka honom. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är redan i dag en isolerad politiker. Utanför Framstegspartiet är stödet för honom i princip obefintligt. I förtroendemätningar är han redan fast förankrad i botten.

Inom Självständighetspartiet finns det ett utbrett missnöje med statsministern. Det gäller inte bara de frågor där partierna tycker olika, utan det handlar framför allt om en lång rad utspel från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som inte förankrats och som står i strid med tidigare beslut och fackministrarnas linje.

Självständighetspartiet kommer att rädda Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Men de kommer inte att göra det med glädje.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och turerna kring Wintris Inc.