tisdag 22 mars 2016

Tidigare Spkef-chef åtalas för trolöshet mot huvudman

Geirmundur Kristinsson åtalas för två fall av trolöshet mot huvudman. Misstankarna gäller både lån och aktieaffärer som han godkände i rollen som chef för Sparisjóður Keflavíkur. Aktieaffärerna gjorde hans egen son till storägare i banken utan att sonen betalade en krona. Åtalet gäller transaktioner på totalt 730 miljoner isländska kronor.

Sparisjóður Keflavíkur, Spkef, har efter finanskraschen stämplats som Islands sämst skötta bank. En granskning av verksamheten ledde fram till en nattsvart rapport om affärer som genomfördes utan interna kontroller. Spkef tycktes närmast ha fungerat som en extra plånbok för ledningen och närstående.

Trots att det bara handlade om en sparbank kostade Spkef skattebetalarna 26 miljarder isländska kronor. Så hög blev till sist prislappen för att Landsbanki skulle ta över verksamheten. Skälet var att Spkef överskattat värdet på utlåningen.

Nu åtalas den tidigare sparbankschefen Geirmundur Kristinsson för två fall av trolöshet mot huvudman. Rättegången inleds vid Héraðsdómur Reykjaness den 1 april. Geirmundur Kristinsson förnekar brott.

Den första åtalspunkten gäller en kontokredit på 100 miljoner isländska kronor till bolaget Duggur ehf. Lånet beviljades den 16 juni 2008. Det gjordes ingen riskbedömning av lånet och det betalades ut utan att bankens låneavdelning fått säga sitt. Spkef fick inga som helst garantier för beloppet.

Pengarna betalades ut två dagar senare till ett konto i Icebank, men där blev de inte liggande länge. Icebank lade nämligen beslag på pengarna eftersom bolaget Suðurnesjamenn ehf. - där Spkef var delägare - hade stora skulder till banken efter en rad misslyckade affärer.

Vd för och storägare i Suðurnesjamenn ehf. var Grímur Sæmundsen, som i dag är vd för Bláa lónið ehf, det bolag som driver och äger Blå lagunen. Suðurnesjamenn ägde inte bara aktier i Bláa lónið utan även i såväl Spkef som i SM 1 ehf, ett bolag som i sin tur var delägare i Icebank.

Suðurnesjamenn ehf. gick i konkurs i mars 2009. Lånet på 100 miljoner isländska kronor - som beviljades på en månad - har aldrig betalats.

Den andra åtalspunkten gäller hur Geirmundur Kristinssons son utan att betala en krona fick aktier i Spkef till ett värde av 683 miljoner isländska kronor. Affären genomfördes i slutet av 2007. Samma dag som aktierna fördes över till bolaget Fossvogshylur ehf. överläts det till hans son.

Något avtal skrevs aldrig på affären. Fossvogshylur ehf. hade alltså kunnat sälja aktierna vidare utan att Spkef skulle kunna åberopa några dokument om några villkor eller någon köpesumma. Så småningom bokfördes affären som ett lån. Detta lån avskrevs i mars 2010.

Geirmundur Kristinssons son har förnekat att han skulle ha ägt Fossvogshylur ehf. Han ska bara ha gått med på att tillfälligt sitta i styrelsen.

Här kan du läsa mer om Spkef och här kan du läsa åtalet i sin helhet.