tisdag 22 mars 2016

Tre till vill bli Islands nästa presidentAntalet presidentkandidater har de senaste dagarna ökat från tio till tretton. De senaste tillskotten är Hrannar Pétursson, Guðmundur Franklín Jónsson och Guðrún Margrét Pálsdóttir. Allt pekar på att väljarna får rekordmånga namn att välja mellan den 25 juni. Som mest har tidigare sex kandidater deltagit i ett presidentval. Sista dagen att anmäla sin kandidatur är den 18 maj.

Hrannar Pétursson driver eget företag inom kommunikation. Han har tidigare varit informationschef för Vodafone och jobbat vid regeringskansliet. Ovan kan du se en av hans kampanjvideor.

Guðmundur Franklín Jónsson är bosatt i Köpenhamn där han driver ett hotell. Tidigare har han främst varit verksam inom det amerikanska näringslivet. Han är mest känd som grundare av och ledare för Höger-gröna, ett nyliberalt parti som nyligen lades ned för att uppgå i främlingsfientliga Isländska folkfronten.

Guðrún Margrét Pálsdóttir är sjuksköterska. Hon är en av grundarna av ABC Barnahjálp, en hjälporganisation med fokus på barn i Asien och Afrika. Organisationen ger stöd till skolor och till internat för att fattiga barn ska få utbildning.

Hittills är det dock tolv förväntade statister som har anmält sig. Halla Tómasdóttir har tillräckligt stöd för att kunna få en biroll i valrörelsen. Men huvudrollsinnehavarna saknas fortfarande. Där är tänkbara namn Össur Skarphéðinsson, Andri Snær Magnason och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Här kan du läsa mer om sommarens presidentval.