måndag 7 mars 2016

Turist åtalas efter dödsolycka på ringvägen vid Hólá

En 28-årig kinesiskt turist åtalas för vållande till annans död. Vid en trafikolycka på annandagen kolliderade mannen med en mötande bil på den enfiliga bron över Hólá. Föraren i den mötande bilen omkom och de tre passagerarna skadades. Mannen misstänks ha kört för fort och inte anpassat farten varken efter väglaget eller mötet på bron. Han riskerar sex års fängelse.

En 46-årig japan omkom på eftermiddagen den 26 december vid en trafikolycka på bron över Hólá i Öræfi på södra Island. Bron över Hólá, som ligger mellan Fagurhólsmýri och Jökulsárlón, är en av 39 enfiliga broar på ringvägen runt Island. Mannen dödförklarades på platsen av ambulanspersonal. Mannens hustru och parets två barn ådrog sig inte livshotande skador.

I den mötande bilen färdades ett kinesiskt par. Den 28-årige föraren åtalas nu vid Héraðsdómur Suðurlands för vållande till annans död. Han riskerar upp till sex års fängelse. Åklagaren kräver även att han ska bli av med sitt körkort. Nyligen förlängdes enligt ett pressmeddelande mannens reseförbud fram till den 22 april.

Enligt åtalet ska 28-åringen ha kört för fort in på bron över Hólá. Han skulle dock ha stannat och väntat in den mötande bilen eftersom den redan var på väg över den enfiliga bron. I stället frontalkolliderade bilarna. 46-åringen ådrog sig svåra skador i bröstet och var avliden när ambulans kom fram efter ungefär en timme.

28-åringen har enligt åtalet inte anpassat farten efter omständigheterna. Vägbanan var täckt av snö och slask. Vid ögonblicket för kollisionen hade han inte full kontroll över bilen. Han lämnade heller inte företräde för den bil som redan var på väg över bron.

Dessutom finns det misstankar om att 28-åringen kört för fort. Klart är att han före kollisionen färdades i mycket högre hastighet än det mötande fordonet. I åklagarens bevisning ingår bland annat fotografier som togs av passagerare precis före olyckan. Det finns även vittnen som ska ha sett 28-åringen köra mycket fort.

Den åtalade 28-åringen förnekar brott. Han anser inte att han har kört vårdslöst. Dessutom hade han inte tidigare kört bil i snö och halka. Inte heller kände han till att det fanns enfiliga broar. Av uthyraren ska han inte ha fått någon information om isländska förhållanden.

Utländska turister är kraftigt överrepresenterade i dödsolyckor i trafiken. Förra året omkom sexton personer i trafiken. Av dessa var nio turister som färdades i hyrbilar.

Statistik från Samgöngustofa visar att hyrbilar var inblandade i 861 registrerade olyckor under 2015. Av dessa uppstod personskador vid 128 olyckor.

Olyckan vid Hólá ledde till en debatt både om enfiliga broar och om den information som turister får innan de ger sig ut på vägarna. Från Félag íslenskra bifreiðaeigenda, en förening för fordonsägare, kom förslag på att sänka hastigheten från 90 till 70 kilometer i timmen vid enfiliga broar. De har också föreslagit vägmärken som anger vem som har företräde ska sättas upp. Helst vill de att de enfiliga broarna ska försvinna eftersom de betraktar dem som dödsfällor.

Enbart kostnaden för att bygga bort de 39 enfiliga broarna längs ringvägen skulle gå på minst 13 miljarder isländska kronor. Majoriteten av de enfiliga broarna finns på södra Island. Visserligen vill såväl regeringen som myndigheterna bygga bort dem, men det är inget som kommer att hända inom det närmaste årtiondet.

Vegagerðin, det isländska vägverket, har tillbakavisat kritiken mot otydliga och bristfälliga vägmärken.

Här kan du läsa mer om olyckan vid Hólá.