fredag 29 april 2016

Árni Páll Árnason vill fortsätta leda Socialdemokraterna

Árni Páll Árnason ställer upp för omval vid Socialdemokraternas extrakongress i juni. Han lämnade beskedet vid en presskonferens i Reykjavík i går. Om Árni Páll Árnason får medlemmarnas förtroende vill han fortsätta arbeta för en ny grundlag och för en reformering av det finansiella systemet. Fyra motkandidater har redan anmält sig.

Det har hunnit gå drygt tre år sedan Árni Páll Árnason tog över som partiledare för Socialdemokraterna. I alltingsvalet våren 2013 fick partiet bara 12,9 procent av rösterna, en tillbakagång med rekordhöga 16,9 procentenheter. Det var dock få som beskyllde Árni Páll Árnason för fiaskot. Den föregående mandatperioden i regeringsställning var allt annat än enkel för partiet.

Ända sedan Socialdemokraterna bildades 2000 har målet varit att skapa ett brett parti som enar den isländska vänstern. Ambitionen har varit att utmana Självständighetspartiet om rollen som statsbärande.

Trots en svag början kom aldrig något lyft i opinionen för Árni Páll Árnason. Sedan Piratpartiets kraftiga uppgång började hösten 2014 har Socialdemokraternas utveckling varit den motsatta. I flera opinionsmätningar har väljarstödet varit det lägsta i partiets historia. Än så länge har Socialdemokraterna heller inte tjänat på de senaste veckornas turbulens kring regeringen och ministrars kopplingar till bolag i skatteparadis.

En följd av opinionsraset är att partiet den 3 och 4 juni håller en extrainkallad kongress. Där får medlemmarna möjlighet att välja en ny ledning.

Hittills har fyra utmanare anmält sig: alltingsledamöterna Oddný G. Harðardóttir och Helgi Hjörvar, tidigare alltingsledamoten Magnús Orri Schram och Guðmundur Ari Sigurjónsson, fullmäktigeledamot i Seltjarnarnes.

Sedan tidigare står det klart att vice ordföranden Katrín Júlíusdóttir inte ställer upp för omval. Árni Páll Árnason vill däremot fortsätta som partiledare. Det meddelade han vid en presskonferens i alltinget i går. I ett inlägg på Facebook skriver Árni Páll Árnason att han ser fram emot att leda Socialdemokraterna i höstens nyval:
"En ny regering kommer att ta över tyglarna i höst. Jag vill leda och tjäna Socialdemokraterna i den processen. När jag valdes till ordförande år 2013 lade jag stor vikt vid att vi skulle bryta oss ur en fördärvad politisk tradition som tvingar oss in i ett ständigt skyttegravskrig. Anledningarna var två: omtanke om nationens väl och omtanke om Socialdemokraterna. Om vapenskramlet överröstar allt hörs inte de förnuftiga lösningarnas parti. Erfarenheten från de senaste åren har övertygat mig än mer om behovet av radikala förändringar. Politiken ska inte vara folklivets enda arena där traditionella värderingar om ödmjukhet, sunt förnuft, debatt och erkännande av egna misstag inte gäller."
Vidare skriver Árni Páll Árnason att en ny grundlag är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Han vill att fler stora beslut ska fattas genom folkomröstningar. Han efterlyser också reformer av det finansiella systemet. Árni Páll Árnason anser att näringslivet ska ta ett stort socialt ansvar och att den ekonomiska utvecklingen bör präglas av långsiktighet.

Åtminstone bland allmänheten kämpar Árni Páll Árnason i motvind. En opinionsmätning visade att Oddný G. Harðardóttir var favorit före Helgi Hjörvar. Den sittande ordföranden Árni Páll Árnason kom bara på tredje plats. Men resultatet kan bli något helt annat när det är medlemmarna som röstar.

När han valdes 2013 var han inte den avgående ordföranden Jóhanna Sigurðardóttirs favorit. Hon förespråkade i stället Guðbjartur Hannesson. Inte heller den här gången har Árni Páll Árnason stöd från Jóhanna Sigurðardóttir. I onsdags skrev hon på Facebook att hon hoppas att Oddný G. Harðardóttir vinner ledarstriden:
"Jag har stort förtroende för Oddný att göra Socialdemokraterna drivande och starka och nå de mål som de har satt. Hon är en kvinna som det går att lita på i alla de omvälvningar som folket nu genomgår. Hon har hjärtat på rätt ställe - kämpar för jämställdhet, rättvisa och ett starkt välfärdssamhälle. Samtidigt vet jag att hon kommer att kavla upp ärmarna och med hårdhet strida mot de sedesbrott, girighet och korruption som har genomsyrat vårt samhälle."
Här kan du läsa mer om partiledarvalet inom Socialdemokraterna.