tisdag 5 april 2016

Bara en isländsk statsminister har fallit vid votering

Bara en enda gång har en isländsk statsminister fallit i en förtroendeomröstning. Då - för 66 år sedan - var det Ólafur Thors minoritetsregering som föll. Men när statsministern vände sig till presidenten Sveinn Björnsson för att få klartecken för att upplösa parlamentet och utlysa nyval fick han nobben. Samma scenario kan bli verklighet i dag.

Regeringssamarbetet mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet knakar rejält i fogarna. Inte minst sedan lokalavdelningar inom bägge partierna gått ut och uppmanat statsminister Sigmundur Davið Gunnlaugsson att avgå. De anser att han förbrukat sitt förtroende genom att inte ha talat sanning om sina kopplingar till bolag i skatteparadis.

Om statsministern skulle lämna in sin avskedsansökan kan Självständighetspartiet och Framstegspartiet ändå regera vidare. Koalitionen har 38 av 63 platser i alltinget. Självständighetspartiet skulle kunna söka sig över mittlinjen och bilda minoritetsregering med Socialdemokraterna och Ljus framtid. Att komma överens med Gröna vänstern och Piratpartiet skulle bli svårare.

En vänsterkoalition - med Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - skulle inte bara ha ett svagt parlamentariskt stöd. Den skulle oundvikligen präglas av Piratpartiets starka stöd i opinionen, ett parti som på förhand ser ut som den stora vinnaren på en regeringskris som följs av nyval.

En nygammal högerregering med Bjarni Benediktsson som statsminister är det mest sannolika alternativet. Något egentligt alternativ till regeringschef finns inte - trots att även Bjarni Benediktssons rykte svärtats av kopplingar till skatteparadis.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tycks dock inte ha några som helst tankar på att avgå. I ett inlägg på Facebook skriver statsministern att han upplöser parlamentet och utlöser nyval om inte Självständighetspartiet fortsätter att regera med Framstegspartiet.

För att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska fällas i en misstroendeomröstning krävs att minst sju självständighetspartister vänder honom ryggen. Bara en gång tidigare har en isländsk statsminister fallit i en sådan omröstning. Året var 1950 och regeringschefen var Ólafur Thors.

Nu ställer oppositionen krav på att den avgående statsministern upplöser parlamentet och utlöser nyval. Ett sådant beslut måste dock godkännas av presidenten. Ólafur Ragnar Grímsson avbröt i går en privat resa till USA för att resa hem - ett tydligt tecken på den politiska osäkerheten.

När presidenten Sveinn Björnsson 1950 ställdes inför Ólafur Thors begäran om att upplösa parlamentet sade han nej. Han ansåg inte att det parlamentariska läget var sådant att nyval var nödvändigt. Ólafur Ragnar Grímsson skulle kunna resonera på samma sätt i dag.

Då var det en minoritetsregering som föll. Utrikesminister var Bjarni Benediktsson - släkting med finansminister Bjarni Benediktsson och far till tidigare justitieministern Björn Bjarnason och Valgerður Bjarnadóttir, som i dag representerar Socialdemokraterna i alltinget. I dag skulle Ólafur Ragnar Grímsson kunna resonera på samma sätt.

I teorin kan Ólafur Ragnar Grímsson på egen hand upplösa parlamentet genom att sammankalla riksrådet, som består av honom själv och regeringen. Där skulle han möjligen kunna ge en ny person i uppdrag att bilda regering. Denna person skulle i sin tur kunna upplösa parlamentet och utlysa nyval med presidentens godkännande.

Något sådant har aldrig skett tidigare. Det råder också delade meningar mellan statsvetare och jurister om presidenten faktiskt har sådana befogenheter.

Om parlamentet skulle upplösas fortsätter arbetet fram till valdagen. De folkvalda - även Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om han skulle ha fällts i en misstroendeomröstning - behåller sina platser till dess.

Det troligaste är dock att Självständighetspartiet och Framstegspartiet regerar vidare tillsammans. Nästa ordinarie val äger rum om knappt tretton månader.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och hans kopplingar till bolag i skatteparadis.