tisdag 26 april 2016

Bæring Ólafsson backar ur efter presidentens kovändning

Foto: Pressbild
Ólafur Ragnar Grímssons kovändning får Bæring Ólafsson att ge upp sin kampanj om att väljas till Islands president. Anledningen är att han inte vill kandidera mot den sittande presidenten. Bæring Ólafsson blir därmed den fjärde kandidaten som drar sig ur sedan Ólafur Ragnar Grímsson meddelat att han ändrat sig och ställer upp för omval.

Sedan Ólafur Ragnar Grímsson förra måndagen meddelade att han ändrat sig och kandiderar för en sjätte fyraårsperiod har antalet kandidater minskat från sexton till tolv. Vigfús Bjarni Albertsson, Heimir Örn Hólmarsson och Guðmundur Franklín Jónsson drog nästan omedelbart tillbaka sina kandidaturer. I går gjorde Bæring Ólafsson detsamma.

I ett uttalande skriver Bæring Ólafsson att beslutet är en direkt följd av Ólafur Ragnar Grímssons kovändning. Han har tidigare lovat att inte kandidera mot en sittande president.

Bæring Ólafsson säger till RÚV att det kom som en överraskning att Ólafur Ragnar Grímsson ändrade sig trots ett tydligt nej i nyårsdagstalet. Han anser att det är beklagligt att det inte går att lita på att presidenten håller sitt ord. Bæring Ólafsson ifrågasätter också den politiska osäkerhet Ólafur Ragnar Grímssons hänvisar till som skäl för att ändra sig:
"Jag kan inte se att det är en grund för att kandidera på nytt. Jag tror bara att han vill ha jobbet och vill fortsätta. Jag tror dessutom att han efter fyra år tänker kandidera på nytt."
Presidentvalet äger rum den 25 juni. Kandidater kan anmäla sig fram till fem veckor före valdagen. Än så länge är det flera personer som förekommer i spekulationerna som ännu inte bestämt sig för om de tänker ställa upp eller inte.

Här kan du läsa mer om Ólafur Ragnar Grímssons kovändning.