söndag 10 april 2016

Ex-statsministerns far backar upp sonen: "En snygg intrig"

Gunnlaugur M. Sigmundsson har undkommit mångmiljonbelopp i skatt genom att använda sig av bolag i skatteparadis. Bolagen på Brittiska Jungfruöarna bildades direkt efter att han lämnat alltinget. Han står också bakom sonen Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - och den tidigare statsministerns far har inte mycket övers till oppositionen och deras krav på nyval.

Mellan 1995 och 1999 satt Gunnlaugur M. Sigmundsson i alltinget på ett mandat för Framstegspartiet. Året därpå bildade han bolaget GSSG Holding i Luxemburg. Detta bolag ägdes i sin tur av två bolag på Brittiska Jungfruöarna. Gunnlaugur M. Sigmundsson var enligt Stundin den som höll i ordförandeklubban i samtliga dessa bolag.

2009 plockade Gunnlaugur M. Sigmundsson ut 354 miljoner isländska kronor i vinst. Pengarna var till stor del ett resultat av affärer på Island. Men han skattade inte för pengarna på Island. Genom att använda sig av bolag på Brittiska Jungfruöarna och i Luxemburg kunde han undvika att betala 70 miljoner i skatt.

Året därpå genomfördes lagändringar som stoppade den här typen av upplägg från att vara skattebefriade i Luxemburg. Då upphörde också Gunnlaugur M. Sigmundsson att använda sig av bolagen, rapporterar Stundin.

I veckan tvingades sonen Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgå som Islands statsminister. Utan att meddela Framstegspartiets alltingsgrupp gav han sig i väg till presidenten Ólafur Ragnar Grímsson för att få lov att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Genom denna taktik försökte han tvinga kvar Självständighetspartiet till ett oförändrat regeringssamarbete. Utspelet var en direkt följd av att finansminister Bjarni Benediktsson sagt att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson måste avgå för att koalitionen skulle kunna fortsätta.

Ólafur Ragnar Grímsson sade nej till statsministerns begäran. I allmänhet tolkades det som ett hårt slag mot Sigmundur Davíð Gunnlaugssons prestige. Men Gunnlaugur M. Sigmundsson gör en annan tolkning av vad som hände. Han säger till Vísir att sonens drag var mycket lyckat:
"Detta var en otroligt rolig dag och en snygg intrig. ... Árni Páll [Árnason] och Óttarr Proppé - modedockan med det färgade håret - har stängts in. Piraten Helgi [Hrafn Gunnarsson] står som en alv i kullen och vet inte vad som händer."
Gunnlaugur M. Sigmundsson ger heller inte mycket för de demonstranter som visat sitt missnöje med regeringen. Han säger till Vísir att de inte representerar allmänheten i landet. Dessutom tror han att många sökt sig till Austurvöllur i Reykjavík för att titta på, men inte för att delta. Intresset förklarar han med att det varit vackert väder.

I DV hävdar Gunnlaugur M. Sigmundsson att sonens skickliga agerande gjort så att "pratmakarna står med rumpan bar". Pratmakarna är enligt honom de oppositionspolitiker som ställt krav på nyval:
"Jag orkar inte slösa några ord på Birgitta [Jónsdóttir] och Katrín [Jakobsdóttir] i Gröna vänstern är bara söt och belevad, men det är uppenbart att Árni Páll [Árnason] vill ha val för att kunna rädda sitt skinn som Socialdemokraternas ordförande. Om det blir val i maj orkar ingen ställa upp mot honom i ordförandevalet där."
Här kan du läsa mer om turerna kring statsministerns avgång och bolagen i skatteparadis.