torsdag 28 april 2016

Framstegspartiets vd nästa offer för Panamahärvan

Framstegspartiets vd Hrólfur Ölvisson avgår med omedelbar verkan. Beslutet är en följd av avslöjanden om bolag i skatteparadisen Panama och Brittiska Jungfruöarna. Ett av brevlådeföretagen använde han för att dölja att han låg bakom investeringar i ett danskt bolag. Hrólfur Ölvisson medger dock inga misstag. Inte heller ställde partiledningen några krav på hans avgång.

I måndags presenterade RÚV:s Kastljós nya avslöjanden av isländska samhällstoppars kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadis. Uppgifterna har redan lett till att tre vd:ar har lämnat sina uppdrag.

Hrólfur Ölvisson har varit vd för Framstegspartiet sedan 2010. Redan 2003 bildade han i Panama bolaget Selco Finance. Därefter tecknade han genom Selco Finance ett avtal med ett amerikanskt försäkringsbolag samtidigt som han basade över det inhemska försäkringsbolaget VÍS. Ett år senare drev han igenom ett samarbetsavtal mellan VÍS och det amerikanska företaget. Han har hela tiden förnekat att han själv eller Selco Finance ska ha tjänat på affären.

Samma år bildade han även ett bolag på Brittiska Jungfruöarna med namnet Chamile Marketing. Bolaget användes för att dölja att två isländska bolag i själva verket stod bakom investeringar i det danska bolaget Scancore. Chamile Marketing stod officiellt för affären. Den finansierades genom räntefria lån från de isländska bolagen.

I går meddelade Hrólfur Ölvisson att han med omedelbar verkan lämnar uppdraget som vd för Framstegspartiet. I ett uttalande sade han dock att han inte hade gjort något fel - och än mindre något olagligt:
"Detta beslut tar jag mot bakgrund av hur ensidig och hänsynslös debatten är. Detta är mitt personliga beslut och inte på något sätt ett erkännande av att jag har brutit mot lagen eller agerat på ohederligt sätt. ... Jag drar mig tillbaka för att förhindra att Framstegspartiet och det goda arbete som det har arbetat med under denna regerings tid misstänkliggörs. Jag är inte en vald företrädare men anser inte desto mindre detta vara rätt beslut."
Hrólfur Ölvisson valde att avgå trots att något sådant krav aldrig ställdes från partiets verkställande utskott. Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson sade till RÚV att vd:n agerat hedervärt genom att lämna sitt uppdrag:
"Vi anser att det är mycket beundransvärt och jag vill tacka honom för ett drivande arbete för partiet. Han gör detta för att inte misstänkliggöra partiet och de uppgifter som vi står inför och jag är honom tacksam för det."
En som inte höll med var Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, fullmäktigeledamot för Framstegspartiet i Reykjavík. Hon ansåg enligt RÚV att det enda rätta Hrólfur Ölvisson kunde göra var att avgå. I sig såg hon inget fel med brevlådeföretag så länge som skatter och avgifter betalades på rätt sätt:
"Jag anser personligen att han borde avgå. Vi behöver skapa förtroende i samhället. Människor är fortfarande arga sedan kraschen."
Även vd:ar för två pensionsfonder har avgått sedan det blivit känt att de ägt bolag i skatteparadis. Kristján Örn Sigurðsson, vd för Sameinaði lífeyrissjóðurinn, meddelade i går att han lämnade sitt uppdrag. Han kontrollerade Mika Asset och Fulcas Inc. - två bolag hemmahörande i Panama som han hade tigit om för pensionsfondens styrelse. I ett uttalande sade Kristján Örn Sigurðsson att han inte brutit mot några regler:
"Jag har alltid i mitt arbete uppträtt ärligt och hållit mig till lagar och regler. Jag anser det viktigt att denna debatt om mig inte gör så att pensionsfonden kommer till skada."
Kári Arnór Kárason avgick redan i lördags som vd för pensionsfonden Stapi. Beslutet fattade han sedan RÚV börjat ställa frågor om hans kopplingar till bolag i skatteparadis. I det brev där han meddelade sin avgång bad han om ursäkt för att ha visat dåligt omdöme.

Här kan du läsa mer om samhällstoppars kopplingar till konton i skatteparadis.