söndag 3 april 2016

Framstegspartist rasar mot RÚV - i plagierad artikel

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bojkottar public service-bolaget RÚV. I stället för att låta sig intervjuas om sina kopplingar till bolag i skatteparadis anklagar partikamrater RÚV för att bedriva kampanj mot honom och mot Framstegspartiet. Partikamraternas argument återanvänds ständigt i beskyllningarna - till och med i plagierade debattartiklar signerade alltingsledamöter.

Sedan det uppdagades att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons fru Anna Sigurlaug Pálsdóttir har ett bolag på Brittiska Jungfruöarna och fordringar på de kraschade storbankerna har han konsekvent sagt nej till alla förfrågningar om intervjuer från public service-bolaget RÚV. I stället har han ställt upp på några intervjuer där han kunde förvänta sig att slippa tuffa frågor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har själv varit inblandad i överenskommelser med fordringsägare i de kraschade storbankerna. En av dem är alltså hans fru. Han avvisar dock alla anklagelser om jäv. Inte heller anser han att han varit skyldig att redovisa sina kopplingar till Wintris Inc, hustruns bolag i ett skatteparadis.

När statsministern tiger har i stället partikamrater försvarat honom. Ännu en gång siktar Framstegspartiet in sig på RÚV. Flera alltingsledamöter hävdar att public service-bolaget ägnar sig åt kampanjjournalistik för att skada partiet och statsministern.

En av dem är Þorsteinn Sæmundsson. I Vísir hävdar han i en debattartikel att rapporteringen är politiskt motiverad:
"Det torde vara uppenbart för alla att RÚV ägnar sig åt politik och inte åt journalistik i frågan. När Sigmundur Davíð och Anna Sigurlaug sammanställde en redogörelse för att besvara anklagelserna gjorde RÚV den reaktionen misstänkt och rusade förbi sakens innehåll. Uppenbart var att RÚV inte hittade någon saklig brist i redogörelsen utan i stället pekades det särskilt på dess längd."
I artikeln listar Þorsteinn Sæmundsson tillfällen när vad han anser är motståndare till partiet uttalat sig om statsministerns affärer. Han nämner dock inte de gånger då framstegspartister fått backa upp Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Mest anmärkningsvärt är dock att stora delar av artikeln är ett plagiat. Flera stycken är nästan ordagrant hämtade från ett blogginlägg skrivet av partikamraten Karl Garðarsson. Detta uppmärksammades först av Stundin.

En politiker som har försvarat Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är Ásmundur Einar Daðason. Även han har en förkärlek för att återanvända samma argument. I en intervju i RÚV sade han inte mindre än vid sju tillfällen att statsministern säger sig ha betalat skatt för tillgångarna på Brittiska Jungfruöarna, och att det skulle vara kärnfrågan. Nútíminn klippte ihop upprepningarna.

Klockan 18 lokal tid (klockan 20 svensk tid) sänder RÚV ett särskilt avsnitt av programmet Kastljós som handlar om samhällstoppars tillgångar i skatteparadis.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.