lördag 9 april 2016

Fyra av fem islänningar: Statsministerns avgång räcker inte

Fyra av fem islänningar anser inte att det räcker med att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgått som statsminister. De tycker dessutom att han borde lämna sin plats i alltinget. En majoritet av väljarna ställer sig dessutom bakom avgångskraven mot finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal. En majoritet efterlyser dessutom nyval redan i vår.

Sällan har en regering börjat i en sådan opinionsmässig motvind som Sigurður Ingi Jóhannssons. Undersökningar utförda av Maskína och Félagsvísindastofnun visar att en klar majoritet av islänningarna vill ha bort den sittande högerkoalitionen och välja en ny regering redan under våren.

Hela 80 procent anser enligt Félagsvísindastofnun att det inte är tillräckligt att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i veckan lämnade uppdraget som statsminister. De vill dessutom att han avsäger sig sin plats i alltinget.

Bland sympatisörer till de fyra oppositionspartierna är det mellan 97 och 100 procent som anser att han ska lämna parlamentet. Samma åsikt har 62 procent av Självständighetspartiets väljare. I de egna leden - bland Framstegspartiets anhängare - är det 32 procent som uppger att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bör lämna alltinget.

Missnöjet med att Bjarni Benediktsson och Ólöf Nordal sitter kvar i regeringen är stort. 64 procent tycker att finansministern borde avgå medan 60 procent svarar att inrikesministern borde avgå.

Hela 61 procent är missnöjda med utnämningen av Sigurður Ingi Jóhannsson till statsminister medan 23 procent är nöjda. Lika många - 23 procent - gillar att Gunnar Bragi Sveinsson utsetts till fiske- och jordbruksminister. Däremot är det 41 procent som är nöjda med att Lilja Dögg Alfreðsdóttir tagit över som utrikesminister.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är den politiker som förlorat mest på de senaste veckornas turbulens. Förtroendet för honom har minskat bland 75 procent av islänningarna. Sex av tio har även tappat förtroende för Bjarni Benediktsson, Ólöf Nordal, regeringen, alltinget och politik i allmänhet.

En klar majoritet - 57 procent - är positiva till att upplösa alltinget och utlysa nyval. 51 procent går helst till val under våren, 26 procent under hösten och 23 procent våren 2017.

Siffrorna är närmast identiska hos Maskína. Här svarar 50,6 procent att de vill ha alltingsval under våren, 25,6 procent under hösten och 23,3 procent under våren 2017.

Både hos Maskína och Félagsvísindastofnun pekar allt i dagsläget mot ett regeringsskifte. Hos Maskína är Piratpartiet störst med 34,2 procent. Därefter följer Självständighetspartiet med 21,3 procent, Gröna vänstern med 20 procent, Framstegspartiet med 9,4 procent, Socialdemokraterna med 7,2 procent och Ljus framtid med 5,2 procent.

I Félagsvísindastofnuns mätning får Piratpartiet 30,9 procent, Självständighetspartiet 23,3 procent, Gröna vänstern 14,7 procent, Framstegspartiet 12,9 procent, Socialdemokraterna 9,5 procent och Ljus framtid 4,8 procent.

Vidare uppger 33,1 procent att de stödjer regeringen medan 66,9 procent inte står bakom högerkoalitionen. Bland anhängare till oppositionspartierna är förtroendet mellan 0,6 och 1,3 procent.

I undersökningen utförd av Maskína svarar 25,4 procent att de har stort förtroende för regeringen, 9,1 procent uppger att förtroendet är måttligt medan 65,6 procent säger att förtroendet är litet.

Bara 19,6 procent av islänningarna har förtroende för statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Hela 65,9 procent har lågt förtroende för den nya regeringschefen. För finansminister Bjarni Benediktsson är motsvarande siffror 25,9 procent mot 61,7 procent.

En ny demonstration med krav på nyval äger rum i dag klockan 14 lokal tid på Austurvöllur i Reykjavík. Det är sjätte dagen i följd som protester äger rum utanför alltinget.

Här kan du läsa mer om turerna kring regeringskrisen och bolagen i skatteparadis.