lördag 23 april 2016

Hade IS-klistermärke - stoppades av polis

På Island är det nog bara turister som höjer på ögonbrynen över nationalitetsbeteckningen IS på alla fordon. Men när ett IS-klistermärke hamnar på en belgisk bil finns det vissa som tänker på terrororganisationen Islamiska staten. Så gick det till när ett belgiskt par stoppades av beväpnad polis i Schweiz. Skälet var just ett IS-klistermärke som de hade som minne från sina resor till Island.

Det är Morgunblaðið som berättar om belgaren Johan van Cutsem och hans fru. Under de senaste åren har de besökt Island femton gånger. Vid ett av dessa besök passade de på att köpa ett IS-klistermärke till bilen. I tolv år har de haft den isländska nationalitetsbeteckningen på bilen utan att det skapat några problem.

I slutet på mars bilade paret till Sardinien. Johan van Cutsem berättar i Morgunblaðið om hur de på väg genom Schweiz stoppades av beväpnad polis:
"Vi var nära staden Luzern när jag lade märke till att en polisbil följde oss. Den kom i kapp oss och poliserna uppmanade oss att stanna bilen. Vi gjorde det och två poliser med skottsäkra västar och med gevär närmade sig bilen. ... De närmaste minuterna blev vi visiterade och vi kunde höra en polis tala i walkie-talkie medan den andra stirrade på oss med handen på geväret."
Genomsökningen av bilen gav inget misstänkt. Johan van Cutsem säger i Morgunblaðið att en av poliserna efter en stund frågade om paret någon gång besökt Island:
"Poliserna blev då vänligare och bad om ursäkt för att ha stört oss. ... Klistermärket ansågs vara suspekt, i synnerhet mot bakgrund av att vi hade en bil från Belgien. ... Vi tyckte att detta var mycket märkligt."
På polisens uppmaning tog paret bort klistermärket.