fredag 8 april 2016

Höskuldur Þórhallsson och konsten att försäga sigNär pressuppbådet i onsdags kväll ivrigt väntade på besked om den nya regeringen från Bjarni Benediktsson och Sigurður Ingi Jóhannsson hamnade framstegspartisten Höskuldur Þórhallsson oväntat i rampljuset. Han trodde han skulle få en lugn promenad hem och att de två ministrarna redan passerat. Men så var det inte.

I stället fick de journalister som samlats i alltinget åtminstone en halv bekräftelse från Höskuldur Þórhallsson om att Sigurður Ingi Jóhannsson faktiskt skulle ta över uppdraget som statsminister från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

När finanskraschen hösten 2008 drabbade Island bildades verbet haardera efter dåvarande statsministern Geir H. Haarde. Han anklagades för att inte ha gjort tillräckligt för att försöka undvika krisen, och det talades därför om att haardera i betydelsen 'göra ingenting'.

I sociala medier spreds under onsdagskvällen en motsvarighet hämtad från den politiska krisen, nämligen verbet höskulda bildat just till Höskuldur Þórhallssons förnamn. Betydelsen var förstås 'försäga sig, spoila'.

Ovan kan du se hur Höskuldur Þórhallsson oväntat hamnade i fokus för det samlade pressuppbådet. På Facebook beskrev han senare händelsen som "förfärlig" och att han inte hade haft för avsikt att avslöja något om hur den nygamla regeringen skulle se ut.