torsdag 7 april 2016

I dag blir Sigurður Ingi Jóhannsson Islands statsminister

Sigurður Ingi Jóhannsson blir Islands nya statsminister. Formellt tar han över efter Sigmundur Davið Gunnlaugsson vid lunchtiden i dag. In i den nygamla regeringen kommer också Lilja Alfreðsdóttir, men vilken post hon får är ännu inte bestämt. Regeringen utlovar också val under hösten. Inte heller där är något datum bestämt.

Under gårdagen samlades ungefär 3 000 demonstranter utanför alltinget på Austurvöllur i Reykjavík. Mot byggnaden kastades bland annat skyr, fisk och ägg. Inne i parlamentets korridorer pågick överläggningarna mellan Bjarni Benediktsson och Sigurður Ingi Jóhannsson överraskande länge. Och när det väl kom besked lämnades flera frågor utan svar.

Sigurður Ingi Jóhannsson blir alltså ny statsminister. Han är i dag fiske- och jordbruksminister och vice ordförande för Framstegspartiet. Han har suttit i alltinget sedan 2009. I valet 2013 var han partiets toppkandidat i den södra valkretsen. Mellan 1994 och 2010 var han fullmäktigeledamot i Hrunamannahreppur på södra Island, varav halva perioden som kommunalråd.

Om tretton dagar fyller Sigurður Ingi Jóhannsson 54 år. Han är utbildad veterinär, men har också varit bonde. Han är bosatt på en gård söder om Flúðir.

Sigurður Ingi Jóhannsson kommer att ta över under ett riksrådsmöte på Bessastaðir klockan 12. Inför mötet kommer avgående statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att lämna in sin avskedsansökan till president Ólafur Ragnar Grímsson.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortsätter som planerat som ordförande för Framstegspartiet och som alltingsledamot. Vissa ska dock inte ha varit helt nöjda med beslutet. Partikamraten Haraldur Einarsson, som också sitter i alltinget, ska ha uppmanat honom att upplösa Wintris Inc, det bolag som nu blivit statsministerns fall.

Höskuldur Þórhallsson var den enda som röstade emot de förändringar som nu görs. Han ansåg att de inte skulle bidra till att lösa partiets kris.

In i regeringen kommer med all sannolikhet 42-åriga Lilja Alfreðsdóttir. Vilken post hon får meddelas samtidigt som Sigurður Ingi Jóhannsson tar över som statsminister. Hon sitter inte i alltinget utan arbetar med ekonomiska frågor vid regeringskansliet. Bland annat ingår hon i en grupp som jobbar med att avveckla kapitalkontrollerna. Hon är också ekonomisk rådgivare åt den avgående statsministern.

Lilja Alfreðsdóttir är utbildad ekonom och statsvetare. Hon har tidigare arbetat på bland annat Seðlabanki Íslands och Internationella valutafonden. Hon har inte varit partipolitiskt aktiv, men hennes far Alfreð Þorsteinsson representerade länge Framstegspartiet i fullmäktige i Reykjavík.

Den post som blir ledig efter Sigurður Ingi Jóhannsson är fiske- och jordbruk. Frågan är om det är den som kommer att bli hennes eftersom Lilja Alfreðsdóttirs expertis ligger i helt andra frågor. Några radikala ändringar är dock knappast att vänta eftersom de två regeringspartierna är överens om att inte ändra fördelningen av departement.

Även om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson mot sin vilja tvingats bort ur regeringen framstår han som dess gudfader. Ordförandeskapet i partiet ger honom ett starkt inflytande. Såväl Sigurður Ingi Jóhannsson som Lilja Alfreðsdóttir var hans egna förslag.

Det fanns i går fler framstegspartister som utan framgång gjorde anspråk på ministerposter - bland annat Vigdís Hauksdóttir och Höskuldur Þórhallsson. Länge ryktades det även att Ásmundur Einar Daðason var på väg in i regeringen för att ersätta Sigurður Ingi Jóhannsson som fiske- och jordbruksminister.

Inom Självständighetspartiet sker inga förändringar. Bjarni Benediktsson gjorde aldrig - sannolikt eftersom han själv är rejält skadskjuten efter turerna kring hans egna kopplingar till bolag i skatteparadis - något anspråk på statsministerposten. Hans viktigaste krav under förhandlingarna var Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avgång.

Att få bort statsministern handlade säkerligen inte enbart om de senaste tre veckornas turer kring brevlådeföretag i skatteparadis. Relationen mellan Bjarni Benediktsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har blivit allt sämre i takt med allt fler oförankrade utspel från den avgående statsministern. Bjarni Benediktsson kommer inte att sakna honom.

Som ett svar på demonstrationerna - och sannolikt i ett försök att ta udden av dem - väljer regeringen att tidigarelägga nästa alltingsval. Det ordinarie valet skulle äga rum om tretton månader. Nu blir det redan i höst.

Något besked om datum kom dock inte, och det kommer också att dröja. Regeringen har listat en rad viktiga frågor som ska lösas före ett sådant val. Det gäller bland annat avvecklingen av kapitalkontrollerna, bostadsbristen och det stora behovet av ökade resurser till sjukvården. Först när dessa och en rad andra - och hittills okända - områden har bockats av kommer valet att utlysas.

Att valet ska ske under hösten kan ställa till problem. Traditionellt lämnar regeringen sin budget för kommande år i september. Beroende på när valet äger rum kan det alltså påverka budgetarbetet.

Dessutom sätter regeringens planer press på oppositionen. Frågan är om taktiken kommer att fungera. Ju mindre motstånd mot regeringens politik, desto snabbare nyval. Här öppnas en möjlighet för regeringen att låta beskedet om valdatumet dra ut på tiden och samtidigt beskylla oppositionen för förseningen.

När Bjarni Benediktsson tillsammans med Sigurður Ingi Jóhannsson i går mötte pressen sade han att det hade varit ansvarslöst att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Ett sådant val får äga rum efter tidigast 45 dagar. Valkampanjen hade i praktiken stoppar arbetet med politiska sakfrågor, vilket enligt finansministern hade fått stora negativa konsekvenser för landet.

Att gå till val i höst i stället för till våren såg de som ett sätt att tillmötesgå kraven från demonstranter och andra missnöjda.

Från oppositionen var reaktionerna långt under fryspunkten. Regeringens agerande dömdes ut som ett sätt att klamra sig kvar vid makten för maktens skull. Val till hösten var inte vad demonstranterna ville ha. Ingen hade heller efterfrågat Sigurður Ingi Jóhannsson som statsminister.

Alltinget samlas på nytt i dag klockan 10.30 för en förlängd frågestund. Både Sigurður Ingi Jóhannsson och Bjarni Benediktsson kommer att vara på plats. Talmannen Einar K. Guðfinnsson har dock inte fört upp oppositionens misstroendeförklaring på dagordningen, vilket skapat stor irritation.

Einar K. Guðfinnssons argument är att misstroendeförklaringen riktar sig mot en minister som ändå är på väg att avgå. De fyra oppositionspartierna har tillsammans utlovat en ny misstroendeförklaring mot Sigurður Ingi Jóhannssons blivande regering.

För fjärde dagen i rad kommer demonstrationer att äga rum utanför alltinget i Reykjavík med start klockan 17. Det kommer även att hållas en demonstration vid presidentens residens på Bessastaðir i samband med riksrådsmötet.

Uppdatering: Riksrådsmötet har senarelagts. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar enligt ett pressmeddelande in sin avskedsansökan klockan 14. En timme senare samlas den nya regeringen för första gången.

Lilja Alfreðsdóttir blir enligt Vísir utrikesminister. Nuvarande utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson blir fiske- och jordbruksminister. Han har på senare tid blivit starkt internt ifrågasatt inom Framstegspartiet för sitt starka stöd till EU:s sanktioner mot Ryssland. Ryssland har i sin tur svarat med importstopp av fisk från Island, något som drabbat branschen hårt. Frågan är vilken linje Lilja Alfreðsdóttir kommer att driva och varför Framstegspartiet vill ha en förändring just på utrikesministerposten - det är knappast där det stormat mest de senaste veckorna.

Oppositionens misstroendeförklaring med krav på nyval behandlas i alltinget klockan 13 i morgon. Inget pekar på annat än att den kommer att röstas ned av en enig regering.

Här kan du läsa mer om turerna kring ministrar med koppling till bolag i skatteparadis.