fredag 1 april 2016

Interna konflikter minskar inte stödet för Piratpartiet

Piratpartiets interna konflikter tycks inte bekymra väljarna. I en ny väljarbarometer ökar stödet för Piratpartiet till 36,1 procent - partiets högsta notering någonsin hos Gallup. Piratpartiet fortsätter därmed att vara större än de två regeringspartierna tillsammans. Stödet för nya partiet Renässans är 2,1 procent.

Under ett par februariveckor präglades nyhetsrapporteringen om interna konflikter inom Piratpartiet. Stämningen mellan de två alltingsledamöterna Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson var så iskall att de inte ens talade med varandra. Partiets lösning blev att kalla in en psykolog för att reda ut meningsskiljaktigheterna.

Konflikterna verkar dock inte ha påverkat väljarna. I Gallups nya opinionsundersökning ökar stödet för Piratpartiet till 36,1 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter jämfört med föregående mätning. Siffran är Piratpartiets högsta någonsin hos just Gallup.

Piratpartiet behåller därmed inte bara ställningen som Islands största parti hos Gallup för elfte månaden i följd. Partiet är också alltjämt på egen hand större än de två regeringspartierna tillsammans. Självständighetspartiet tappar 0,5 procentenheter till 23,2 procent. Framstegspartiet ökar däremot med 1,1 procentenheter till 12,1 procent.

Gröna vänstern ökar med 0,2 procentenheter till 11 procent. För de två övriga oppositionspartierna i alltinget är läget fortsatt krisartat. Socialdemokraterna minskar med 0,2 procentenheter till 9,5 procent medan Ljus framtid förlorar 0,1 procentenhet till 3,2 procent. Stödet för Ljus framtid är nu hos Gallup det lägsta sedan alltingsvalet våren 2013.

För första gången särredovisas nu väljarstödet för Renässans (Viðreisn), en partibildning under ledning av Benedikt Jóhannesson. Initiativet togs sommaren 2014 i samband med att regeringen svek löftet om en folkomröstning i EU-frågan och i stället föreslog att ansökan om medlemskap skulle återkallas.

Återupprättande siktar på att ställa upp i alltingsvalet nästa år. Än så länge har dock partiet ganska långt kvar till femprocentsspärren. Väljarstödet är nu 2,1 procent. Skälet till att Gallup börjar att särredovisa siffrorna i stället för att låta partiet ingå i gruppen övriga är att stödet har ökat.

Nu nedlagda partiet Höger-gröna får 0,5 procent, Gryning 0,4 procent och Demokrativäktaren 0,3 procent. Stödet för övriga partier är 1,7 procent.

Nu uppger 35,9 procent att de stödjer den sittande regeringen. Det är en nedgång med 0,8 procentenheter.

Samtliga förändringar jämfört med föregående mätning ligger inom felmarginalen. Än så länge syns inga direkta spår av att väljarna skulle ha påverkats av de senaste dagarnas nyheter om flera ministrars kopplingar till bolag i skatteparadis. Mätningen är dock gjord mellan den 25 februari och 30 mars.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.