tisdag 5 april 2016

Interna krav på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avgångSigmundur Davíð Gunnlaugsson tänker inte avgå som statsminister. Inte heller anser han sig ha haft några tillgångar i något skatteparadis. Men trycket mot statsministern nådde i går orkanstyrka. På Austurvöllur i Reykjavík samlades över 10 000 personer för att kräva hans avgång. Samma krav kom från partimedlemmar från den egna valkretsen. I alltinget lämnade oppositionen in en misstroendeförklaring. Och finansminister Bjarni Benediktsson säger sig inte vara säker på att regeringen överlever.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inledde måndagen med att efter några möten i en intervju i Stöð 2 säga att han inte hade några som helst planer på att avgå. Det viktigaste för Island var att regeringen fortsatte att arbeta för nationens bästa. Han påpekade också att varken han eller hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir gjort något olagligt.

I intervjun kom dagens enda ursäkt. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade att det var uppenbart att han inte gjort bra ifrån sig i den SVT-intervju som sändes i söndags. Skälet var enligt statsministern att han blivit förd bakom ljuset med falska uppgifter om vad intervjun skulle handla om.

I vad som närmast skulle bli ett mantra för dagen förnekade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han skulle ha haft några pengar i något skatteparadis. Eftersom han hävdar att det betalats skatt på alla tillgångar i Wintris Inc. - hustruns bolag på Brittiska Jungfruöarna som han själv länge var delägare i - handlar det enligt honom heller inte om något skatteparadis.


Från koalitionspartnern Självständighetspartiet var det anmärkningsvärt tyst. Och inte heller från de egna leden var stödet lika starkt som tidigare. Strax efter lunch kom första avgångskravet från Självständighetspartiets ungdomsförbund i Reykjavík. Senare anslöt sig Kristín Edwald, ordförande för partiets avdelning i Reykjavík, till kravet. Lokalavdelningens styrelse har dock inte tagit något sådant beslut.

Inför alltingets återsamling efter påskledigheten kom oppositionens misstroendeförklaring mot statsministern. Där kräver Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Ljus framtid och Piratpartiet att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgår, att parlamentet upplöses och att nyval utlyses.

Under frågestunden i alltinget var samtliga fem frågor riktade till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Statsministern fortsatte dock att förneka misstag. Han sade att utgångspunkten för en diskussion måste vara fakta. Fakta i målet är att han inte haft några tillgångar i skatteparadis eftersom skatt ska ha betalats.

I debatten lyftes fram att Brittiska Jungfruöarna - juridisk hemvist för Wintris Inc. - står på finansdepartementets lista över skatteparadis. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ansåg dock att länder som Storbritannien och Sverige också betraktats som skatteparadis. Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir undrade om statsministern genom att nämna Sverige i detta sammanhang försökte att försämra Islands internationella anseende mer än vad han redan gjort.

Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir sade att hon hädanefter tänkte frångå traditionen att tilltala statsministern som högt ärad. Från en samlad opposition pekades han ut som en lögnare som försökte gömma sig bakom sin fru med pinsamma bortförklaringar.

Efter att ha besvarat de fem frågorna lämnade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson alltinget. Inte någon annan företrädare för regeringen gick upp i talarstolen under de 153 minuter som debatten varade. De enda oppositionspolitikerna som inte sade något var socialdemokraterna Össur Skarphéðinsson och Kristján L. Möller.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gjorde ett mindre självsäkert intryck än tidigare. De första 20 minuterna tittade han inte upp från bordet en enda gång. Han lämnade parlamentet precis före demonstrationerna utanför började på allvar.

Polisen i Reykjavík beskrev gårdagens demonstration som den största i landets historia. De talade om 8 000 till 9 000 personer på Austurvöllur framför alltinget. Torget var dock så fullt att många inte kom fram. Polis uppskattade det totala antalet till mellan 10 000 och 15 000 människor. Arrangörerna talade om ungefär 22 000 demonstranter. Dessutom samlades enligt RÚV omkring 300 personer i Akureyri för att kräva statsministerns avgång.

Ägg och skyr kastades på alltinget under demonstrationerna. En person greps av polis för att ha kastat skyr på byggnaden. Vissa demonstranter hade med sig bananer - något som var vanligt även under protesterna direkt efter finanskraschen - för att visa att Island fungerar som en bananrepublik. På torget restes också en nidstång.


Sigmundur Davíð Gunnlaugsson återvände på kvällen till Stöð 2. I en intervju sade han att det enda misstag han möjligen begått var att han inte tidigare brutit mot principen att inte blanda in sin familj i politiken. Vidare hävdade han att han tillsammans med Anna Sigurlaug Pálsdóttir inte begärt att få ett bolag på Brittiska Jungfruöarna. Det var en rekommendation från Landsbanki.

Han sade även att han inte lät sig påverkas av demonstrationerna på Austurvöllur. Väljarnas dom ska enligt statsministern fällas i allmänna val. Om de då ville ta hänsyn till annat än regeringens framgångar blir upp till dem.

Statsministern bröt också den tre veckor långa bojkotten mot public service-bolaget RÚV genom att ställa upp i en intervju.

Under eftermiddagen och kvällen började statsministerns framtid att för första gången kännas riktigt osäker. Det första tunga slaget kom från Ólafur Elíasson, talesperson för nätverket Indefence. Tillsammans kämpade han med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson mot den rödgröna regeringens olika avtal om Icesave. Nu sade han till RÚV att det var omöjligt att ha en statsminister som hade tillgångar i skatteparadis.

På kvällen kom nya motgångar från den egna valkretsen. Självständighetspartiets lokalavdelning i Akureyri sade i ett uttalande att förtroendet för statsministern var slut och att regeringssamarbetet därför inte kan fortsätta. Framstegspartiets lokalavdelning i kommunen skrev i ett uttalande att förtroendesprickan mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blivit för stor för att kunna överbryggas.

Jóhannes Gunnar Bjarnason, tidigare kommunalråd för Framstegspartiet i Akureyri, skrev på Facebook att statsministerns bristande omdöme inte kan förlåtas. Om inte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgår tänker han själv lämna partiet.

Alltinget väntas inte samlas på nytt förrän misstroendeförklaringen står på dagordningen. Dagens regeringssammanträde liksom sessionen i alltinget har ställts in. Nu på morgonen kommer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bjarni Benediktsson träffas för att diskutera situationen. Finansministern kom tillbaka till Island i morse efter en semesterresa till USA.

Under dagen kommer de även att träffa presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Även han kom hem på morgonen efter en privat resa till USA.

Bjarni Benediktsson kopplas visserligen själv till bolag i skatteparadis, men den skandalen är inte alls av samma dignitet. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har genom Wintris Inc. suttit på två stolar när han för regeringens räkning förhandlat med fordringsägare till de kraschade storbankerna. Där har Wintris Inc. gjort anspråk på 523 miljoner isländska kronor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser att de överenskommelser som gjorts med fordringsägarna varit mycket positiva för statskassan. Där har exempelvis Indefence en helt annan uppfattning. Nätverket anser att statsministern gjort alldeles för stora eftergifter mot fordringsägarna.

Frågan är om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson överlever tisdagen. Om han avgår blir han den femte ministern i republiken Islands historia som lämnar sin post.

Bjarni Benediktsson var i går betydligt försiktigare i sina uttalanden än tidigare. Han sade till Kjarninn att han inte var säker på att regeringssamarbetet skulle fortsätta:
"Vi tar detta läge på allvar och vi inser att regeringen befinner sig i stark motvind. Vi tänker sätta oss och diskutera frågorna och se om vi anser att regeringen kan samla den kraft som är nödvändig för att fortsätta. Det är inte självklart att så är fallet."
Varken för Självständighetspartiet eller Framstegspartiet står nyval på önskelistan. I dagsläget skulle i så fall Piratpartiet gå mot en jordskredsseger. Om statsministern avgår är det därför troligt att han offras. Den enda realistiska kandidaten är Bjarni Benediktsson. Inom Framstegspartiet finns ingen statsministerkandidat i dagsläget. Dessutom är Självständighetspartiet större och det skulle kunna sägas vara logiskt att skifta posten mellan partierna så här långt in på mandatperioden.

En ny demonstration mot statsministern har utlysts klockan 17 lokal tid på Austurvöllur i  dag.Här kan du läsa mer om turerna kring statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Wintris Inc.