lördag 9 april 2016

Islands nygamla regering överlever misstroendeomröstning


Med 38 röster mot 25 fälldes oppositionens misstroendeförklaring mot Islands nygamla regering. Förslaget om att upplösa alltinget och utlysa nyval fälldes med 37 röster mot 26. Den ledamot som röstade mot partilinjen var självständighetspartisten Unnur Brá Konráðsdóttir. Omröstningen skedde samtidigt som demonstranternas oväsen hördes in i alltinget.

Bara ett dygn efter att Sigurður Ingi Jóhannsson tagit över som statsminister ställdes han inför en misstroendeförklaring. Tidigare på fredagen hade han presenterat en regeringsförklaring. Där lade han fokus på att regeringen skulle ges tid att genomföra viktiga sakfrågor - i synnerhet att ta stora steg mot att avveckla kapitalkontrollerna.

I debatten om misstroendeförklaringen lyckönskades Sigurður Ingi Jóhannsson och nya utrikesministern Lilja Dögg Alfreðsdóttir av många oppositionspolitiker - som därefter alltså önskade att deras tid på respektive post skulle bli rekordkort.

Som väntat höll regeringen ihop. Misstroendeförklaringen röstades ned med siffrorna 38 mot 25. Förslaget om att upplösa alltinget och utlysa nyval röstades ned med siffrorna 37 mot 26.

Den som tog steget över blockgränserna i den andra omröstningen var självständighetspartisten Unnur Brá Konráðsdóttir. Hon motiverade sin röst med att regeringen behövde förnya sitt mandat hos väljarna efter de senaste veckornas avslöjanden om ministrars kopplingar till bolag i skatteparadis. Unnur Brá Konráðsdóttir rosades efteråt av oppositionen för sitt ställningstagande.

I debatten efterlyste oppositionen ursäkter och förklaringar som aldrig kom. De flesta regeringspolitikerna undvek att tala om skatteparadisen. I stället beskrev de regeringens tre år vid makten som framgångsrika. Därför var det också av yttersta vikt att den nygamla regeringen fick fortsätta för att bland annat kunna avveckla kapitalkontrollerna.

Tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gick själv upp i talarstolen. Han anklagade oppositionen för att bygga sin politik på ilska, hat, hopplöshet, fruktan, misstro och förbittring. Vad koalitionen mellan Framstegspartiet och Självständighetspartiet gjort var att ge medborgarna hopp.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel väckte starka känslor. Det gjorde även självständighetspartisten Jón Gunnarsson när han motiverade sin röst. Han lade närmast ansvaret för det planerade nyvalet i höst på oppositionen. Om den inte snabbt släppte igenom regeringens politik så skulle nyvalet dröja allt längre.

Många oppositionspolitiker efterlyste också ett datum för det nyval som regeringen aviserat. Även det var en fråga som inte besvarades.

Samtidigt som själva omröstningen började inleddes också den femte dagen av demonstrationer på Austurvöllur i Reykjavík. Medan omröstningen pågick hördes demonstranternas taktfasta bankande in i alltinget. När ministrarna lämnade parlamentet möttes de av röda kort och bananer. Det kastades också ägg på deras bilar. I går var det några tusen personer som samlades på Austurvöllur.

Här kan du läsa mer om turerna kring skatteparadis och den nygamla regeringen.