onsdag 6 april 2016

Kommunpolitiker med bolag i skatteparadis avgår

Júlíus Vífill Ingvarsson lämnar sin plats i Reykjavíks rådhus. Avhoppet är en konsekvens av att han 2014 bildade ett bolag i skatteparadiset Panama. Samtidigt tar Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir en paus från fullmäktige tills hennes innehav av bolag på Brittiska Jungfruöarna och i Panama har granskats.

Isländska toppolitikers kopplingar till bolag i skatteparadis skördade i går sina första offer. När gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige i Reykjavík öppnades meddelade Júlíus Vífill Ingvarsson, ledamot för Självständighetspartiet, att det skulle bli hans sista. Skälet var ett bolag i ett skatteparadis.

Så sent som 2014 bildade han med hjälp av advokatfirman Mossack Fonseca bolaget Silwood Foundation i Panama. Bolaget skulle fungera som en pensionsfond. Det lades stor vikt vid att bolaget inte skulle kunna spåras till Júlíus Vífill Ingvarsson. Av det skälet fick han heller inte registrera något konto för bolaget hos schweiziska Julius Baer.

Júlíus Vífill Ingvarsson hade inte registrerat sitt innehav i Silwood Foundation i förteckningen över fullmäktigeledamöternas ekonomiska intressen. Under sammanträdet i Reykjavíks rådhus sade han att han inte ansett att det hade varit nödvändigt. Syftet var enbart att spara pengar inför pensionen.

Skälet till avgången var inte bara bolaget i Panama. Júlíus Vífill Ingvarsson sade att han under en längre tid övervägt att avgå. Han hävdade dock att han inte brutit mot några regler. Han uppmanade fullmäktige att inför framtiden skapa tydligare regler för vilka tillgångar som ledamöter ska vara skyldiga att redovisa.

Från såväl det egna partiet som från andra partier välkomnades Júlíus Vífill Ingvarssons beslut. Hans agerande ska nu granskas av kommunjuristen.

Samma granskning gäller även Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir, fullmäktigeledamot för Framstegspartiet. Hon är för tillfället föräldraledig. Hon meddelade i går att hon tar en paus från fullmäktige tills granskningen är färdig. Då tar hon ställning till framtiden.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir kopplas till två bolag i skatteparadis. Bolaget i Panama heter Ice 1 Corp och har haft fastigheter till ett registrerat värde av 177,6 miljoner isländska kronor. Det bolaget ägs i sin tur av P-10 ehf. där hon själv är styrelseordförande. Det andra bolaget, 7 Callinvest på Brittiska Jungfruöarna, har avregistrerats. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har uppgett att hon trott detsamma varit fallet med Ice 1 Corp.

I fullmäktige ersätts Júlíus Vífill Ingvarsson av Hildur Sverrisdóttir.

Här kan du läsa mer om turerna kring tillgångar i skatteparadis.