tisdag 26 april 2016

Konstnär färgade Strokkur rosa - åtalas för lagbrottFör att fira sin 50-årsdag hällde konstnären Marco Evaristti fem liter röd livsmedelsfärg i Strokkur. Därefter fotograferade han gejserns rosafärgade utbrott. Nu åtalas han för brott mot naturskyddslagen. Rättegången mot Marco Evaristti inleds på torsdag i Héraðsdómur Suðurlands i Selfoss. Han riskerar böter eller fängelse.

Strax efter fyra på morgonen den 24 april anlände konstnären Marco Evaristti till Geysirområdet. I en timme väntade han på att solen skulle gå upp. Därefter hällde han fem liter röd livsmedelsfärg i Strokkur. Han både fotograferade och filmade utbrotten där gejsern sprutade rosafärgat vatten upp mot himlen.

Eftersom det var så tidigt på morgonen var Marco Evaristti ensam på platsen. Spår av hans aktion i form av rosafärgat vatten kunde dock observeras i några timmar efteråt.

Marco Evaristti fick tillbringa en del av sin 50-årsdag i förhör hos polisen i Hvolsvöllur. Där medgav han att han hällt färg i Strokkur, men förnekade att han skulle ha gjort sig skyldig till något brott. Han hävdade att han skapat ett konstverk samtidigt som han försäkrat sig om att gejsern inte skulle skadas av den växtbaserade färgen.

Agerandet väckte starka känslor hos många islänningar. Säkerligen var det många som gjorde kopplingar mellan Strokkur och all tvål och såpa som genom åren hällts i Geysir för att få den senare att eruptera. I dag är det inte längre tillåtet att på detta sätt framkalla utbrott i Geysir. Utbrott i Geysir är nu för tiden något mycket sällsynt.

Marco Evaristti återvände till Danmark utan att ta sitt straff: 100 000 isländska kronor i böter eller åtta dagar i fängelse. Gejsrar och heta källor är precis som alla vattendrag större än 100 kvadratmeter skyddade enligt lag. Därför åtalas han nu för brott mot naturskyddslagen. Rättegången börjar klockan 10.40 på torsdag i Héraðsdómur Suðurlands i Selfoss.

När Marco Evaristti lämnade Island lovade han att han skulle återvända för att försvara sig vid en eventuell rättegång. Nu återstår det att se om han faktiskt dyker upp i övermorgon.

Enligt åtalet står det klart - inte minst genom egna filmer och fotografier - att Marco Evaristti var den som hällde färg i Strokkur. Konsekvenserna var rosafärgat vatten som fanns kvar i vattenpölar, vid närliggande heta källor och på omgivande stenar.

Här kan du läsa mer om Marco Evaristtis färgning av Strokkur och ovan kan du se bilder på ett rosafärgat utbrott.