onsdag 6 april 2016

Lektor granskas - var ombud för Mossack Fonseca

Kristján Gunnar Valdimarsson fungerar som ombud för Mossack Fonseca på Island. Han har hjälpt kunder bilda bolag i skatteparadis. Men han är också lektor i skatterätt vid Háskóli Íslands. I kontakterna med advokatfirman Mossack Fonseca har han hänvisat till sin koppling till universitetet. Nu ska hans agerande granskas av ledningen. Det rapporterar RÚV.

Som anställd vid Landsbanki hjälpte Kristján Gunnar Valdimarsson en lång rad islänningar att bilda bolag i skatteparadis. Han samarbetade då med Mossack Fonseca, den advokatfirma i Panama som nu avslöjats som länken till tusentals brevlådeföretag med kunder från hela världen.

I oktober 2013 vände han sig till Mossack Fonseca med en förfrågan om att få fungera som isländsk agent för advokatfirman. Syftet var att kunna hjälpa islänningar att bilda bolag i Panama och andra skatteparadis. I brevet påminde han enligt RÚV inte bara om att han tidigare jobbat på Landsbanki. Han nämnde också att han undervisar i skatterätt på Háskóli Íslands.

Kristján Gunnar Valdimarsson såg till så att Júlíus Vífill Ingvarsson, kommunfullmäktigeledamot för Självständighetspartiet i Reykjavík, kunde bilda bolaget Silwood i Panama. Däremot tog det stopp när han för sin kunds räkning försökte öppna ett konto i den schweiziska banken Julius Baer. Banken nekade eftersom det inte gick att koppla Júlíus Vífill Ingvarsson till Silwood.

Nu ska Kristján Gunnar Valdimarssons agerande granskas av Háskóli Íslands. Rektorn Jón Atli Benediktsson säger till RÚV att han som lektor inte har någon heltidsanställning, men att det inte är lämpligt att Kristján Gunnar Valdimarsson använder sig av kopplingen till universitetet i kontakter med Mossack Fonseca:
"Det att han använder universitetets namn i dessa kontakter är inte lämpligt. Det kom som en stor överraskning."
Här kan du läsa mer om Júlíus Vífill Ingvarssons affärer.