fredag 29 april 2016

Milestone-bröder döms till fängelse för aktieaffär

Milestone-bröderna Karl och Steingrímur Wernersson köpte tillsammans med vd:n Guðmundur Ólason ut systern Ingunn Wernersdóttir. Men affären på 5 miljarder isländska kronor gynnade inte alls bolaget. Nu döms alla tre till fleråriga fängelsestraff för trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott och årsredovisningsbrott. Även två revisorer fälls i rätten.

I december 2014 friades samtliga sex åtalade i en härva kopplad till bolaget Milestone. Åtalade var bröderna Karl och Steingrímur Wernersson, som bägge var storägare i och styrde bolaget, och tidigare vd:n Guðmundur Ólason. Dessutom stod tre revisorer från KPMG åtalade.

Héraðsdómur Reykjavíkur frikände alla sex, men när domen i går föll i Hæstiréttur Íslands var det bara en av revisorerna som gick fri. Övriga fem dömdes för ekonomisk brottslighet.

Under 2005 och 2006 köpte Karl och Steingrímur Wernersson ut systern Ingunn Wernersdóttir ur bolaget. Totalt fick hon drygt 5 miljarder isländska kronor för sina aktier i Milestone. Beslutet att genomföra affären togs enligt åklagaren av bröderna tillsammans med Guðmundur Ólason.

Avtalet med Ingunn Wernersdóttir innebar inga skyldigheter för Milestone. I stället var det upp till Karl och Steingrímur Wernersson att fullfölja avtalet. Ändå lät de Milestone finansiera köpet trots att det enligt åtalet inte framgick hur bröderna skulle ersätta bolaget. Affären genomfördes alltså med brödernas snarare än bolagets bästa för ögonen. Det fanns enligt åklagaren heller inget i upplägget som förhindrade att Milestone skulle förlora ekonomiskt på affären.

Tillsammans med Guðmundur Ólason åtalades Karl och Steingrímur Wernersson för trolöshet mot huvudman. Dessutom åtalades de för flera brott mot bokföringslagen och mot årsredovisningslagen.

Även Milestones revisorer på KPMG drogs in i härvan. Enligt åklagaren sköttes inte bokföringen på ett sådant sätt att den var pålitlig och tydlig. Både 2006 och 2007 gav årsredovisningarna inte en rättvisande bild av bolagets resultat och ägarförhållanden. Tre revisorer åtalades därför för brott mot årsredovisningslagen och revisionslagen.

Karl Wernersson döms till tre och ett halvt års fängelse. Steingrímur Wernersson får ett tvåårigt fängelsestraff. Guðmundur Ólason döms till tre års fängelse.

Två av revisorerna från KPMG döms till nio månaders fängelse. Bägge domarna är dock villkorliga. Om de inte gör sig skyldiga till ny brottslighet inom två år slipper de avtjäna straffen. En tredje revisor frias helt.

Tillsammans ska de fem dömda även stå för rättegångskostnader på totalt drygt 14 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.