lördag 23 april 2016

Miljöminister Sigrún Magnúsdóttir lämnar alltinget i höst

Det blir bara en mandatperiod i alltinget för Framstegspartiets Sigrún Magnúsdóttir. Miljöministern tänker inte ställa upp i höstens val. Som skäl uppger Sigrún Magnúsdóttir bland annat sin ålder - hon fyller 72 år till sommaren och är därmed inte bara den äldsta ministern, utan den äldsta ledamoten i hela alltinget.

När Sigrún Magnúsdóttir valdes in i alltinget våren 2013 var hennes sextioåttonde födelsedag inte långt borta. Hon var dock långt ifrån någon politisk nykomling. Redan 1970 satt hon i fullmäktige i Suðurfjarðahreppur. Mellan 1982 och 2002 var hon ledamot eller ersättare i kommunfullmäktige i Reykjavík. Och 1980 och 1982 gjorde hon kortare inhopp i alltinget som ersättare.

Därför var det inte överraskande att hon direkt utsågs till Framstegspartiets gruppledare efter valsegern för tre år sedan. Partiets framgångar gjorde att många av de ledamöter som valdes in bara hade begränsad erfarenhet av politiken.

Sigrún Magnúsdóttir fortsatte som gruppledare fram till att hon utsågs till miljöminister på nyårsafton 2014. Det blir dock bara en mandatperiod i alltinget. Hon säger till Kjarninn att hon har bestämt sig för att inte kandidera till omval i höst:
"Det finns naturligtvis en stark längtan inom mig att själv fullfölja alla våra goda saker. ... Men jag anser att ålder och tidigare arbeten säger mig att det nu har blivit dags."
I valet 2013 var Sigrún Magnúsdóttir Framstegspartiets andra namn på listan i valkretsen norra Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Sigrún Magnúsdóttir.