fredag 8 april 2016

Ny isländsk statsminister möter misstroendeomröstning

Foto: Forsætisráðuneytið
Sigurður Ingi Jóhannsson tog i går över som Islands statsminister. I dag ställs hans regering inför en misstroendeförklaring i alltinget. En samlad opposition vill fälla högerkoalitionen och få ett omedelbart nyval. Trots att ett par regeringspolitiker hellre hade sett ett val nu i stället för till hösten kommer förslaget att fällas med bred marginal.

I går eftermiddag tog Sigurður Ingi Jóhannsson över som statsminister sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnat in sin avskedsansökan. På förslag från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utsågs Lilja Dögg Alfreðsdóttir till ny utrikesminister i stället för Gunnar Bragi Sveinsson. Han fick i stället ansvar för fiske- och jordbruksfrågor, det departement som Sigurður Ingi Jóhannsson lämnat.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har i praktiken kunnat detaljstyra ministervalen. Flytten av Gunnar Bragi Sveinsson förefaller närmast vara en knäpp på näsan. I rollen som utrikesminister har han allt mer övergivit Framstegspartiets av tradition protektionistiska och nationalistiska linje.

Tydligast har detta varit i frågan om EU:s sanktioner mot Ryssland, som Island har backat upp. Svaret från Ryssland har varit importstopp av isländsk fisk och lammkött, något som i synnerhet drabbat fiskeindustrin. Branschen har uppmanat Island att backa från EU:s linje för att inte hota exporten. Men Gunnar Bragi Sveinsson har sagt nej - trots svagt stöd för den principfasta hållningen.

Gunnar Bragi Sveinsson har hela tiden sagt att Island måste ställa sig bakom internationell rätt - ett långsiktigt intresse som betyder mer för nationen än kortsiktiga handelsintressen. Andra inom regeringen har dock varit långt ifrån lika entusiastiska i detta stöd till EU:s hållning.

Utrikesministerns agerande har varit allt annat än uppskattat i Skagafjörður, den region som utgör något av Framstegspartiets maktbas och där Gunnar Bragi Sveinsson har sina rötter. Därmed har han tappat en hel del av sin lokala förankring. Enligt källor till Islandsbloggen ska Gunnar Bragi Sveinsson ha varit så trött på politiken att han tidigare i år hörde sig för om möjligheterna att bli ambassadör, men fick nej av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

I ett inlägg på Facebook skriver Gunnar Bragi Sveinsson att de tre åren som utrikesminister har "utvecklat mig och förändrat min syn på vissa frågor, men i andra har jag stärkts i min uppfattning". Han nämner också just handelstvisten med Ryssland och hävdar att regeringens hållning inte i frågan inte alls sviktar:
"Regeringens linje är tydlig: att stå bakom Islands större intresse, respekt för internationell rätt."
Ny utrikesminister blir Lilja Dögg Alfreðsdóttir, som den senaste tiden arbetat vid regeringskansliet som ekonomisk rådgivare åt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hon var tidigare positivt inställd till ett isländskt EU-medlemskap, men har de senaste åren ändrat uppfattning. Sigurður Ingi Jóhannsson får nu en utrikesminister som inte kommer att ta egna initiativ som utmanar regeringens hållning.

Lilja Dögg Alfreðsdóttir fick frågan knappt ett dygn innan hon skulle tillträda. Efter en kort betänketid bestämde hon sig för att acceptera uppdraget.

Gunnar Bragi Sveinsson blir i stället ny fiske- och jordbruksminister, och efterträder alltså Sigurður Ingi Jóhannsson. Bland Självständighetspartiets ministrar blir det inga förändringar.

Sigurður Ingi Jóhannsson skriver i ett inlägg på Facebook att regeringens politik inte kommer att förändras. Han skriver också att han när veckan började inte kunde ana att han skulle bli statsminister:
"Samhällets vädjan är tydlig och på den reagerade den avgående statsministern snabbt och storsint med syftet att ge regeringen arbetsro för att kunna fortsätta med de många goda och viktiga frågor som den har arbetat med under hela mandatperioden. Med dessa frågor kommer jag som statsminister att fortsätta att arbeta och förhoppningsvis nå målet med hjälp från alla partier i alltinget. Jag kommer också kämpa för att öka allmänhetens förtroende för politik här i landet."
Dagen började dock inte vid riksrådsmötet på Bessastaðir. Under torsdagens frågestund i alltinget försökte oppositionen bland annat få Sigurður Ingi Jóhannsson - som efter avslöjandena om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kopplingar till bolag i skatteparadis sagt att "det är svårt att ha pengar på Island - att ta avstånd från skatteparadis. Det gjordes också försök att få ursäkter.

Inget av detta hade dock någon framgång. Den enda som framförde en ursäkt var Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir, som råkade kalla Sigurður Ingi Jóhannsson statsminister några timmar för tidigt.

Något datum för höstens val är inte klubbat. Och mycket tyder på att det kan bli ett löfte som kan bli svårt att infria. Ljus framtids Róbert Marshall sade i alltinget i går att han var redo att sabotera och fördröja behandlingen av de politiska mål som regeringen vill klara av före nyvalet.

I någon mån lade alltså regeringen ansvaret för nyvalet på oppositionen. Róbert Marshall uppfattade budskapet som att den ville att oppositionen skulle vara tyst och släppa igenom regeringens politik - något han kallade ett skådespel som inte väljarna skulle acceptera.

I dag ställs regeringen inför en misstroendeförklaring i alltinget. De fyra oppositionspartierna vill att alltinget upplöses och att nyval utlyses så snart som möjligt. Förslaget kommer dock att röstas ned. Högerkoalitionen har en stabil majoritet med 38 av 63 mandat i alltinget. Debatten om misstroendeförklaringen börjar klockan 13 lokal tid.

Ett par regeringspolitiker hade föredragit nyval direkt. En av dem är självständighetspartisten Unnur Brá Konráðsdóttir. Hon säger till RÚV att regeringen borde få ett nytt mandat av folket. Utan nyval hade hon helst sett att fler inblandade politiker hade lämnat sina uppdrag. Hennes förslag röstades dock ned av alltingsgruppen:
"Jag anser att om vi hade för avsikt att skapa ro hade det varit mest lyckosamt om alla partier enats om vägar för att driva igenom vissa frågor. Frågor som det har funnits tvärpolitisk enighet om. Det beslutades att inte göra det och därför känner jag oro inför vilken arbetsro som kommer att råda under de närmaste månaderna."
Inget talar dock för att Unnur Brá Konráðsdóttir eller andra regeringspolitiker skulle ge sitt stöd till misstroendeförklaringen.

För fjärde dagen i följd samlades i går demonstranter utanför alltinget på Austurvöllur i Reykjavík. Antalet deltagare uppskattades av polis till mellan 1 500 och 2 000 personer.

Här kan du läsa mer om turerna kring regeringsbildningen.