lördag 16 april 2016

Öbor säger nej till tunnel genom Heimaklettur

En tunnel genom Heimaklettur står inte högt upp på önskelistan på Heimaey. Även i framtiden föredrar öborna att ta sig fram till den lilla sandstranden Langa på andra sätt - och många vill över huvud taget inte att det ska bli lättare att nå stranden. Det är resultatet av en undersökning utförd av kommunen.

Tidigare i år föreslog före detta alltingspolitikern Árni Johnsen att en 70 meter lång tunnel skulle grävas genom Heimaklettur, öns högsta berg. Tunneln skulle gå genom klippan till Langa, en liten sandstrand som är populär bland lokalbefolkningen eftersom den både har söderläge och befinner sig i lä.

Vid ebb är det möjligt att gå till Langa utan större besvär. Men vid flod står berget i vägen. Árni Johnsens förslag gick ut på att förbättra tillgängligheten till Langa genom en gångtunnel.

Men öbornas intresse för en tunnel är svalt. Kommunpolitikerna tog nyligen initiativ till en rådgivande undersökning bland invånarna. Öborna kunde antingen rösta på nätet eller vid ett besök på kommunkontoret. 628 personer sade sin åsikt i undersökningen, vilket motsvarar 14,7 procent av det totala antalet öbor.

Hela 386 personer - alltså 61 procent - uppgav att de inte ville förbättra tillgängligheten till Langa. 242 personer - 39 procent - svarade att de på något sätt ville förbättra tillgängligheten till Langa. Av dem som sade ja var det dock bara 18,6 procent som tyckte att en tunnel var det bästa alternativet. 77,7 procent ansåg att en bro vore bättre medan 3,7 procent förespråkade andra lösningar.

Undersökningen var visserligen rådgivande, men inget talar för att kommunpolitikerna på Västmannaöarna ska gå emot en så stor majoritet som antingen inte vill förbättra tillgängligheten eller hellre ser andra lösningar än en gångtunnel.

Här kan du läsa mer om förslaget.