fredag 1 april 2016

Oppositionen vill fälla Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Målet är att fälla statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Andra ministrars kopplingar till bolag i skatteparadis är inte alls lika allvarliga. Det anser en enig opposition som i nästa vecka tänker försöka fälla regeringen och utlysa nyval. Men det första politiska offret för turerna kring skatteparadis blev socialdemokraten Vilhjálmur Þorsteinsson.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ställning blir allt mer bekymmersam i takt med att nya uppgifter om hans kopplingar till hustruns bolag Wintris Inc. på Brittiska Jungfruöarna uppenbaras. I nästa vecka kommer en enig opposition att kräva att parlamentet upplöses, att regeringen avgår och att nyval utlyses.

Även finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplats till bolag i skatteparadis. Men då det handlar om bolag som inte varit aktiva på flera år är de inte alls lika ifrågasatta. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har tigit om Wintris Inc. samtidigt som han förhandlat med fordringsägare till de kraschade storbankerna. Wintris Inc. har totalt fordringar på 523 miljoner isländska kronor på bankerna.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tillbakavisar alla anklagelser om jäv. Oppositionen anser dock att statsministern har förtigit att han suttit på flera stolar under förhandlingarna.

Det står nu klart att oppositionen anser att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons agerande är det mest allvarliga. Bjarni Benediktssons och Ólöf Nordals affärer är inte alls av samma dignitet. Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern, säger i Morgunblaðið att statsministerns kopplingar till skatteparadis är "av en annan kaliber".

Samma åsikt har Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet. Hon säger i Morgunblaðið att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons är det mest besvärande eftersom han enligt henne haft dubbla lojaliteter i förhandlingarna med fordringsägare. Därför kommer oppositionen främst att rikta in sig på statsministern:
"Vi började att förbereda en misstroendeförklaring som främst gäller misstroende mot Sigmundur Davíð. Han leder regeringen och så länge som andra ministrar finner sig i hans ledarskap måste misstroendet avse hela regeringen."
Även Ljus framtids ledare Óttarr Proppé har samma uppfattning. Han säger i Vísir att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har undanhållit viktiga upplysningar både för både medborgarna, alltinget och övriga inom regeringen:
"Jag upplever att han på många sätt har tappat förtroendet i samhället och jag anser att det är viktigt att det visar sig om han har förtroende från det egna partiets ledamöter och från samarbetspartiet Självständighetspartiet."
Bjarni Benediktsson säger dock i Fréttablaðið att det är osannolikt att han och partikamraterna skulle backa upp ett förslag som syftar till att fälla regeringen och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Därmed är det också uteslutet att ett sådant förslag skulle få majoritet.

Det är inte bara anklagelserna om att sitta på dubbla stolar som besvärar statsministern. Samtidigt som Island omgärdas av kapitalkontroller som gör det svårt för medborgare och företag att göra affärer med utlandet har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir valt att placera sina tillgångar i ett skatteparadis. På Brittiska Jungfruöarna är Wintris Inc. befriat från såväl kapitalkontroller som insyn.

Hittills är det en debatt som regeringen haft svårt att hantera. Fiske- och jordbruksminister Sigurður Ingi Jóhannsson sade nyligen till Vísir att det var "ganska komplicerat att ha pengar på Island" och att "pengarna måste vara någonstans".

Vilhjálmur Árnason, professor i filosofi vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att uppgifterna om bolag i skatteparadis är förödande för ministrarnas trovärdighet. Inte minst eftersom allmänheten på grund av kapitalkontrollerna inte har möjlighet att placera sina pengar i skatteparadis:
"Just på grund av detta förtroende eller trovärdighet, som är viktigast att bygga upp, är dessa saker så otroligt dåliga. Inte bara för att det har avslöjats om ledare inom politiken som borde vara förebilder i frågor som gäller detta. De politiker som väljs till ledande uppgifter behöver anstränga sig, särskilt om de har pengar. De behöver ta det försiktigt i dessa frågor och verkligen inte bete sig på ett sådant sätt som de räknar med att medborgarna inte gör."
En annan kritiker är Þorsteinn Pálsson, tidigare partiledare för Självständighetspartiet och statsminister. Han säger till RÚV att skatteparadisen gör regeringens penningpolitik omöjlig. Samtidigt som medborgare och företag tvingas förlita sig till den instabila kronan söker sig statsministern till skatteparadis för att undvika samma risker:
"Det största etiska problemet med detta utgörs av regeringens politiska linje. ... När den säger att det är rätt att vissa kan stå utanför kronans ekonomiska system, men vanliga löntagare och mindre och medelstora företag i landet måste bära den börda som kronans ekonomiska system innebär. Att andra kan dra nytta av denna bekvämlighet."
Det första politiska offret för turerna kring skatteparadis blir dock ingen från regeringspartierna. I stället är det Socialdemokraternas kassör Vilhjálmur Þorsteinsson som blir den första att avgå. Han skriver i ett blogginlägg att han har ett bolag i Luxemburg och att han skattat för det. Skälet till etableringen i Luxemburg ska inte ha varit mässiga.

Precis som flera andra toppolitiker verkar dock inte Vilhjálmur Þorsteinsson ha sagt hela sanningen. Bolaget i Luxemburg, Meson Holding, har kopplingar till bolag på Guernsey och Cypern. Därifrån finns i sin tur kopplingar till bland annat Brittiska Jungfruöarna.

Partiledaren Árni Páll Árnason säger till RÚV att det inom Socialdemokraterna inte är accepterat att ha tillgångar i skatteparadis. Han anser dock inte att det är otillåtet att ha pengar i utlandet så länge det inte handlar om skatteparadis. Den inställningen var uppenbarligen tillräcklig för att Vilhjálmur Þorsteinsson skulle bestämma sig för att lämna sitt uppdrag.

På söndag klockan 18 lokal tid sänds i RÚV ett särskilt avsnitt av Kastljós som behandlar just samhällstoppars tillgångar i skatteparadis. Det var förfrågningar från journalister som arbetat med programmet som fick flera politiker att gå ut och berätta om sina kopplingar till bolag i skatteparadis.

Här kan du läsa mer om debatten om skatteparadisen.